“KÜLLİYEN KALDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Meclis Genel Kurulu’nda bugün müşavirlikle ilgili yasa tasarısı ele alındı. Konu ile ilgili konuşan Başbakan Tufan Erhürman, “Müşavirliği külliyen kaldırmamız mümkün değil. Bu çalışma 120’nin üzerine eklememe kararlılığıdır” dedi.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Toplantıda, Başbakanlık’ın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutuldu.

Tezkere üzerine söz alan UBP milletvekili Menteş Gündüz, söz konusu düzenlemeyle kamuda ciddi anlamada kaos yaşanabileceğini, bunu defalarca söylediklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise, müşavirliğin yıllardır konuşulduğunu ve artık adım atılması gerektiğini ifade ederek, “Biz iyi niyetle adım atıyoruz” dedi. Söz konusu yasa tasarısıyla ilgili sürecin bir an önce tamamlanmasının önemli olduğunu kaydeden Kudret Özersay, “Muhalefetin de bu ivediliğe olumlu oy kullanmasını beklerdim” ifadesini kullandı.

Sadece bu düzenlemenin yeterli olmadığını, Kamu Reformu’nun da sonuçlandırılması gerektiğini belirten Özersay, “Tam bir keşmekeş var” şeklinde konuştu.

Bu arada, yerinden söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konunun komitede zaten görüşüleceğini belirterek, muhalefet milletvekillerinin kürsüdeki Özersay’ı sorgular gibi art arda soru sormasını eleştirdi.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli ise, “Toplum bu müşavirliğin kalkmasını istiyor. Hükümetler bugüne kadar bunun üzerine gidemedi” dedi.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise, müşavirliğin kaldırılmasının tüm siyasi partilerin seçim bildirgesinde olduğunu belirterek, endişeleri olduğunu da söyledi.

Konuşmaların ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Başbakanlık’ın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutuldu.

Tezkere üzerine söz alan UBP milletvekili Hasan Taçoy, müşavirlikle ilgili yasa tasarısının Anayasa Mahkemesi’ne aykırı olduğunu söyledi. Taçoy, oluşturulacak ek kadroların görev ve sorumluluklarının ne olacağını sordu.

Başbakan Tufan Erhürman ise, bu alanda 3 gruptan söz edildiğini, 120 kişinin müşavirlik kadrosundan çıkarılamayacağını belirterek, “Önemli olan bu kişilerin halka hizmet verme olanaklarının sağlanmasıdır. Hükümet olarak bu kişilerden danışman olarak yararlanmak üzere sadece Başbakanlık’ta 10’a yakın insan görevlendirdik” dedi.

Müşavirliği kaldırmanın başka, yeni müşavir yaratmamanın başka bir şey olduğunu kaydeden Başbakan, “Müşavirliği külliyen kaldırmamız mümkün değil. Bu çalışma müşavirliği kaldırma değil, 120’nin üzerine eklememe kararlılığıdır. Aynı kararlılık kamu reformu için geçerlidir” şeklinde konuştu.

Başbakan’ın konuşmasından sonra tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Editör: TE Bilisim