Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, Mağusa’daki Şehit Osman Ahmet İlkokulu’nu ziyaret ederek, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “Haklarımı Biliyorum” isimli kitabı öğrencilere dağıttı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada “Haklarımı Biliyorum” isimli kitabın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla öğrencilere armağan edilmek için hazırlandığını kaydeden Meral Akıncı, öğrencilerin haklarını ve sorumluluklarını bilmesinin önemine dikkat çekti.
Kitaba yoğun ilgi olduğunu ve ilkokulların tümüne Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı aracılığıyla dağıtıldığını, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin KKTC Meclisi tarafından da onaylandığını kaydeden Akıncı, kitapta bu sözleşmedeki hakların çocuklara yaşlarına uygun bir dille aktarıldığını söyledi.
“HAK VE SORUMLULUKLARI BİLMEK ÖNEMLİ”
Çocukların özgür bir ülkede, demokratik haklarını ve sorumluluklarını bilmelerinin öneminin altını çizen Meral Akıncı, kitabın, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen Çocuk Hakları Çalıştayı’nın bir sonucu olduğuna dikkat çekti. 
Meral Akıncı, öğrencilerin “Haklarımı Biliyorum” isimli kitabı, hak ve sorumlulukların öğrenileceği bir rehber ve kılavuz olarak görmelerinin önemine de değindi.
“HAKLARIMI BİLİYORUM” KİTABI 
“Haklarımı Biliyorum” kitabı, çocukların Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki haklarını yaşlarına uygun bir dille anlayıp öğrenmelerini amaçlıyor. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilkokul çocuklarına yönelik metin uyarlamasını Meral Akıncı, resimlemesini de Yağmur Beyhanlı yaptı. Kitap, ülke genelindeki ilkokullarda uygun yaştaki çocuklara hafta boyunca ücretsiz dağıtılacak.
Kitapta, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çocuklara yönelik mesajı da yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın mesajı şöyle:
“Sevgili çocuklar,
Size büyüklerin ‘sen çocuksun konuşma’ demesini hiç doğru bulmuyorum. Sizin de haklarınız var. Haklarınızı öğrenin, talep edin, seslendirin ve kullanın.
Bu kitap, haklarınızı öğrenmeniz için hazırlandı. Merak edip okuyun, araştırın, öğrenin, sorgulayın… Bu şekilde yetişmeniz, hem sizin hem de ülkemizin geleceği için çok önemlidir.
Bu kitabı severek okumanızı, bittiğinde ‘haklarımı öğrendim’ demenizi, onlara sahip çıkarak kullanmanızı dilerim.
Hepinizi gözlerinden öperim.”
20 Kasım 1989’da BM tarafından kabul edilen Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi, 12 Mart 1996’da da KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanmıştı.

Editör: TE Bilisim