KKTC Başbakanlık Kriz Merkezi sosyal medya hesabından, motorlu araç ruhsat harçlarını zamanında internet üzerinden ödeyen araç sahiplerine yüzde on indirim yapılmasını sağlayan yasa gücünde kararnameyi açıkladı

ARAÇ KAYIT, MUAYENE VE RUHSATLANDIRMA ŞUBESİNDE MART VE NİSAN 2020 AYLARINDA TAHAKKUK EDEN ÖDEMELERİN MAYIS 2020 AYINDA ÖDENMESİ KOŞULU İLE GECİKME ZAMMI ALINMAMASINA İLİŞKİN YASA GÜCÜNDE KARARNAME

GENEL GEREKÇE

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak kabul edilen Corana Virüsü(Covid-19) nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de halkımızın gerek Fasıl 156, Madde 2 altında düzenlenen Kısmi Sokağa Çıkma Emirnamesi, gerekse birçok ekonomik faaliyetlerinin durdurulmasından dolayı borçlarını ödeme güçlüğü yaşadığı görülmektedir. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesinde Mart ve Nisan 2020 aylarında tahakkuk eden ancak Covid-19 salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla yürürlüğe konan önlemler nedeniyle ödemesi yapılamayan muayene harcı, 1. ve 2. el araç satış ruhsat harcı, motorlu araç satıcı ruhsatı harcı, özel tahsisli plaka harcı ile kaydı yapılmış ruhsat devir harcı mükelleflerinden, bu harçları Mayıs 2020'de ödemeleri koşulu ile gecikme zammı alınmaması amacı ile bu Yasa Gücünde Kararname hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. Yasa Gücünde Kararnamenin kısa ismini düzenlemektedir.
Madde 2. Yasa Gücünde Kararnamenin amacını düzenlemektedir.
Madde 3. Yasa Gücünde Kararnamenin kapsamını düzenlemektedir.
Madde 4. Muayene Harcı, 1. ve 2. el araç satış ruhsat harcı, motorlu araç satıcı ruhsatı harcı, özel tahsisli plaka harcı ve kaydı yapılmış ruhsat devir harcı mükelleflerinden gecikme zammı alınmamasını düzenlemektedir.
Madde 5. Yasa Gücünde Kararnamenin yürütme yetkisini düzenlemektedir.
Madde 6. Yasa Gücünde Kararnamenin yürürlüğe giriş tarihini düzenlemektedir.

ARAÇ KAYIT, MUAYENE VE RUHSATLANDIRMA ŞUBESİNDE MART VE NİSAN 2020 AYLARINDA TAHAKKUK EDEN ÖDEMELERİN MAYIS 2020 AYINDA ÖDENMESİ KOŞULU İLE GECİKME ZAMMI ALINMAMASINA İLİŞKİN YASA GÜCÜNDE KARARNAME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anayasanın 112'nci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Yasa Gücünde Kararnameyi yapar.

Kısa İsim 1.Bu Yasa Gücünde Kararname, Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesinde Mart ve Nisan 2020 Aylarında Tahakkuk Eden Ödemelerin Mayıs 2020 Ayında Ödenmesi Koşulu ile Gecikme Zammı Alınmamasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname olarak isimlendirilir.

Amaç 2.Bu Yasa Gücünde Kararname ile Corona Virüsü (Covid-19) nedeniyle ülkemizde halkımızın gerek Sokağa Çıkma Yasağı Yasası’nın 2’nci maddesi altında düzenlenen Kısmi Sokağa Çıkma Emirnamesi, gerekse birçok ekonomik faaliyetlerinin durdurulmasından dolayı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesinde Mart ve Nisan 2020 aylarında tahakkuk eden ancak Covid-19 salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla yürürlüğe konan önlemler nedeniyle ödemesi yapılamayan muayene harcı, 1. ve 2. el araç satış ruhsat harcı, motorlu araç satıcı ruhsatı harcı, özel tahsisli plaka harcı ile kaydı yapılmış ruhsat devir harcı mükelleflerinden, bu harçları Mayıs 2020 ayında ödemeleri koşulu ile gecikme zammı alınmaması amaçlanmaktadır.

Kapsam 3. Bu Yasa Gücünde Kararname, ödemesi yapılamayan muayene harcı, 1. ve 2. el araç satış ruhsat harcı, motorlu araç satıcı ruhsatı harcı, özel tahsisli plaka harcı ile kaydı yapılmış ruhsat devir harcı mükelleflerinden, Mart ve Nisan 2020 aylarında doğan gecikme zammının alınmamasını kapsar.

Muayene Harcı, 1. ve 2. El Araç Satış Ruhsat Harcı, Motorlu Araç Satıcı Ruhsatı Harcı, Özel Tahsisli Plaka harcı ve Kaydı Yapılmış Ruhsat Devir Harcı Mükelleflerinden Gecikme Zammı Alınmaması 4. Bakanlığımıza bağlı Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi'nde Mart ve Nisan 2020 aylarında tahakkuk eden ancak ödemesi yapılamayan muayene harcı, 1. ve 2. el araç satış ruhsat harcı, motorlu araç satıcı ruhsatı harcı, özel tahsisli plaka harcı ile kaydı yapılmış ruhsat devir harcı mükelleflerinden, bu harçları Mayıs 2020 ayında ödemeleri koşulu ile gecikme zammı alınmayacaktır.

Yürütme Yetkisi 5. Bu Yasa Gücünde Kararname, ulaştırma işleriyle görevli Bakanlık tarafından yürütülür.

Yürürlüğe Giriş 6.Bu Yasa Gücünde Kararname, 15.04.2020 tarihinden başlayarak yürürlüğe girer.

Editör: TE Bilisim