CTP milletvekili Özdil Nami, Meclis'te  “Hükümeti Ekonomi ve Enerji Konusunda Atması Gerektiği Halde Atmadığı Adımlar” konusunda söz aldı.

Nami, TC-KKTC arasında imzalanan protokole değinerek, daha önce de protokollerin imzalandığını ancak para gelmediğini söyleyerek, buna hazırlık olunması ve ülkede sistematik sıkıntılara çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.

Vergi verme gücü olanların üzerinden yükün hafifletildiğini, halkın üzerindeki vergi yükünün ise artırıldığını söyleyen Nami,  “Vergi reformu bu mu?” diye sordu.

Türkiye’den kaynak gelmeyeceğinin varsayılarak hareket edilmesi ve ciddi reformlar yapılması gerektiğini belirten Nami, hükümetin Türkiye’den kaynak geleceği vaadiyle iktidara geldiğini, ancak bu vaadin gerçekleştirilemediğini söyledi.

Başbakan Tatar’ın hükümete gelmeden önce sürekli enterkonnekte kablo konusunda açıklamalar yaptığını söyleyen Nami, “Ne oldu o kablo meselesi? Hani göreve geldiğinizde bu konuyu süratle halledecektiniz?” diye sordu.

E-devlet projesinin durduğunu, ilerleme kaydedilmediğini belirten Nami, teşvik sisteminde köklü değişiklik yapılması gerekirken bunun yapılmadığını belirtti. 

Nami, hükümetin günü geçirme tavrında olduğunu, radikal önlemler almaktan kaçındığını söyledi.

Teşvik ve vergi sisteminin elden geçirilmesi, Türkiye ile ilişkilerin masaya yatırılması gerektiğini dile getiren Nami, Hal Yasası’na da öncelik verilmesini istedi.

TAÇOY: “OKKA KULLANIMI TÜZÜKLER YÜRÜRLÜĞE GİRİNCE CEZAYA TABİ TUTULACAK”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, hayvancılıkta okka kullanımına değinerek Metroloji Yasası’nın tüzüklerinin geçirilmediğini söyledi. Taçoy, okka kullanımının tüzüklerin yürürlüğe gitmesiyle birlikte cezaya tabii tutulacağını belirtti.

Taçoy, Hal Yasası’nın Meclis’e sevk edildiğini kaydetti ve kısa sürede yasallaşması temennisinde bulundu.

Türkiye yardımlarının adaya gelip gelmemesi konusunda sürekli tartışmalar yapıldığını söyleyen Taçoy, geçtiğimiz yıl bütçe açığının düşük rakamlarda tamamlandığını, olumlu mali gelişmelerin konuşulmadığını belirtti.

170 milyonun neden gelmediğini sorgulamak yerine nasıl daha ileri gidileceğinin sorgulanması gerektiğini dile getiren Taçoy, yanlış yapılan bazı hamleler nedeniyle dörtlü koalisyon hükümet döneminde maaşların ödenemediğini söyledi.

Taçoy, KKTC’nin bu noktalara gelmesinde Türkiye’nin önemli katkıları bulunduğunu belirterek, bunu söylemekten hiçbir zaman kaçınmadıklarını kaçınmayacaklarını kaydetti.

Hane halkı çalışmasının bu yıl mutlaka yapılması gerektiğini dile getiren Taçoy, bu çalışmanın beş yılda bir yapılması gerektiğine işaret etti.

Taçoy, Vergi Yasası’nda yer alan bazı düzenlemeleri okuyarak KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamasının amaçlandığını belirtti.

E-devlet projesinin faz 2 çalışmalarının devam ettiğini, projenin durduğunun doğru olmadığını söyleyen Taçoy, yapılan çalışmaları anlattı.

E-devlet binasının kendi bakanlığı döneminde hazırlandığını ancak CTP döneminde ihalenin iptal edildiğini söyleyen Taçoy, şu anda bina konusunun bir sorun olarak ortada durduğunu belirtti.

Taçoy, enterkonnekte sistemde Türkiye ile yapılan görüşmeler ve gelinen aşamalara değindi.

KIB-TEK’in borçları ve durumuna değinen Taçoy, üçlü tarifenin işe yaradığını ve tüketimde tasarruf meydana geldiğini, bunun olumlu olarak piyasaya yansıyacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim