Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Türkiye Cumhuriyeti’yle imzalanacak Ekonomik İş Birliği Protokolü konusunda KKTC’nin üzerine düşeni en hızlı şekilde yerine getirme çabası içinde olduğunu ancak Türkiye’nin kendi sebepleriyle her zamankinden yavaş davrandığını söyledi.

Nami, gecikmenin bu nedenle anlayışla karşılanması gerektiğini belirterek, eleştiri yapan UBP’lilere hitaben “Görevde biz değil siz de olsanız aynı olacaktı” dedi.

Özdil Nami, “Birbirimizi gereksiz yere yıpratmayalım. Elbette zor bir yıl olacak. Türkiye de zor bir yıl içerisindedir. Ancak bu sıkıntılı günler de geride bırakılacak” diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor. Konuşmalarda turizm ve ekonomik protokol üzerinde duruldu.

SUCUOĞLU: “SEKTÖRLER GELECEĞİ GÖREMİYOR”

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ülkedeki sektörlerin geleceği görememe ve planlama yapamama sıkıntısı yaşadığını belirtti.

Doğrudan gelir desteği, tarımsal ödemeler gibi konularda yaşanan sıkıntıları dile getiren Sucuoğlu, uçak bileti fiyatlarının da yapılan tüm açıklamalara rağmen indirilmediğini söyledi.

Faiz Sucuoğlu, Anadolu Jet’in uçak seferleri başlatmasına rağmen uçak bilet fiyatlarında düşüş olmadığını bunu üzülerek izlediklerini belirtti.

Sucuoğlu, sadece vergilerin 90 euroluk bir rakam tuttuğunu ve bunun bilet fiyatına yansıdığını aktararak ekonomiye etkilerini anlattı.

Larnaka- İngiltere biletleriyle ilgili yapılan açıklamaların yanlış olduğunu savunan Sucuoğlu, İngiltere uçak biletleriyle ilgili rakamlar verdi.

Protokolün imzalanmaması nedeniyle teşvik tutarlarının bilinemediğini, kurların dengesizliğinden yaşanan sıkıntılara bir de elektrik zammının eklendiğini ifade eden Faiz Sucuoğlu, bu kadar çok bilinmezle planlama yapmanın mümkün olmadığını, ülkenin en büyük gelir kaynaklarından turizmde bu sıkıntıların yaşanacağı konusunda kendilerinin aylar önceden uyarıda bulunduklarını hatırlattı.

Teşviklerin direkt turizmcilerin cebine girdiğiyle ilgili yanlış bir algı olduğunu ifade eden Sucuoğlu, “Ülkenin en büyük gelir kaynaklarından turizmde büyük sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Bugüne kadarki en büyük bütçe açığının yaşandığını savunan Sucuoğlu, turizm sektörünün ardından yükseköğrenim sektörünün içinde bulunduğu durumu da eleştirdi.

NAMİ: “SİZ DE OLSANIZ AYNI OLACAKTI”

Daha sonra söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, 2019’un zor olacağını açıkladığında, “halkın moralini bozmayın” şeklinde tepkiler aldığını anımsatarak, ülkenin Türkiye ekonomisiyle etkileşim içinde olunduğunu ve TL kullanılmasının bile etkileşime sebep olduğunu belirterek, ekonomisi entegre iki devlet arasındaki anlaşmaların devamlılık arz etmesinin önemine değindi.

Nami, KKTC kendilerinin üzerlerine düşeni en hızlı şekilde yerine getirme çabası içinde olduklarını ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi sebepleriyle her zamankinden yavaş davrandığını, bu nedenle bazı gecikmeler olduğunu ve bunun anlayışla karşılanması gerektiğini söyleyerek “Görevde biz değil siz de olsanız aynı olacaktı” dedi. Nami, Başbakan Erhürman’ın süreç hakkında net bir şekilde konuya ilişkin bilgi aktardığını söyledi.

Özdil Nami, protokole iki tarafın da imza atması gerektiğini, kendilerinin tüm çalışmaları tamamladığını kaydederek, yaşanan problemleri ve reçeteleri kendilerinin de bildiğini ancak muhatapların da aynı noktada olması gerektiğini söyledi.

Turizmcilerle kendisinin de bir araya geldiğini, teşvikler konusunda yaşanan sıkıntıları ve istekleri dinlediğini belirten Nami, Anadolu Jet’in seferlerinin başlamasıyla bilet fiyatlarının da düşeceğine inandığını dile getirdi. Nami, Anadolu Jet’in seferlerinin takip edileceğini, daha fazla ek seferi gündeme alacaklarını anlattı.

“REÇETE KKTC’NİN ELİNDEYMİŞ GİBİ DAVRANILMASI YANLIŞ”

Ekonomik sıkıntılar konusunda Türkiye’yle birlikte hareket edilmesi gerektiğini yineleyen Nami, tüm sorunların reçetesinin KKTC’nin elindeymiş gibi davranılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Sorular üzerine Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü konusunda bir kez daha konuştu.

Nami, KKTC hükümetinin üstüne düşüp de yerine getirmediği bir şey olmadığını, eğer bu yönde aksi bir iddia varsa bunun ne olduğunun söylenmesi gerektiğini ifade etti.

“BİRBİRİMİZİ GEREKSİZ YERE YIPRATMAYALIM”

Nami, “Bu konuda birbirimizi gereksiz yere yıpratmayalım. Elbette zor bir yıl olacak. TC de zor bir yıl içerisindedir. Ancak bu sıkıntılı günler de geride bırakılacak” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, hem kendisinin hem Başbakan’ın protokolün imzalanmamasının nedenleriyle ilgili görüşleri dinlemeye hazır olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim