Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, KIBRIS Genç TV’de Muazzez Gazihan Katipoğlu’nun sorularını yanıtladı.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, 2018 yılı Ağustos ayı Hayat Pahalılığı-Enflasyon Oranlarını basında açıklamasının ardından “YAZ SABAHI” programına katılarak verdiği bilgileri TV programında tekradan açıkladı. Özellikle en yüksek artış ve düşüş yaşanan mal fiyatlarına bir kez daha vurgu yaptı.

Basın da çıkan yazılı açıklamarda da, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; Patlıcan, Kabak ve Ağrı Kesici, Ateş Düşürücü ilaçlar olduğunu tekrardan yineledi. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise, Limon, Molohiya ile kadınlar için yazlık gabardin pantolon olarak gerçekleşti dedi.Giyim ve Ayakkabı’da başlayan sezon indirimleri nedeniyle azalış gösteren tek ana grup olduğunu belirtti.

İthalat ve ihracat rakamları arasındaki fark’a da değinen Muhtaroğlu, 2017 ihracat 105.6 milyon dolar, ithalat ise 1.778.4 milyon dolar ve dış ticaret açığı 1.672 .8 milyon dolar açıklamasında bulundu. . “Bunu tamamen kapatamazsınız, birçok ülkede bu açık vardır. Ülkeler başka sektörlerden elde edilen gelirlerle bunu dengelerler. Biz de döviz açığını turizm ve yükseköğrenim gelirleriyle kapatıyoruz” dedi.

Ülkemizde ki Nüfus konusuna da değinen Muhtaroğlu, 2017 yıl sonu itibarıyla tahmini, projeksiyon nüfusu yaklaşık 351bin 965 olarak belirledik dedi. Bunları aldığımız verilerle gerçeğe yakın düzeye getirmeye çalışırız, bu dejure nüfustur şeklinde konuştu. Muhtaroğlu “Turistler, Barış Kuvvetleri askerleri buna dahil değildir, Gelen turisti de, kimse nüfusa eklemez dedi.

Muhtaroğlı “Bu konuda spekülasyona gerek yoktur, biz bilimsel bir çalışma ile tahmini sayıyı belirliyoruz” dedi.

“Ülkede üretilen ekmek sayısına göre nüfus bulmaya çalışanlar var. Çok değişik ekmek çeşitleri var, hangi ekmek baz alınacak. Bu bilimsel bir ölçü değildir. Elektrik ve su sayacına göre nüfus belirlemeye çalışanlar var ama bu da ölçü değil çünkü ülkemizde ikinci evler ve kira maksatlı evler var. Bu evlerde kaç kişi oturur belli değil. Nüfus konusunda bizim yaptığımız çalışmalar üzerinden konuşmak gerekir, diğerleri tamamen dayanaksızdır” açıklamasında bulundu.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde teşvik yasası kapsamında teşvik belgesi alan yatırımlarıda programda açıkladı. Muhtaroğlu, 2018’in ilk altı ayında 16 yatırım projesine daha teşvik belgesi verildiğini, bu projelerin hayata geçmesiyle bin 694 istihdam yaratılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Enflasyon oranlarının hesaplanmasıyla ilgili eleştirilerede programın sonunda yanıt veren Muhtaroğlu, Devlet Planlama Örgütü’nün enflasyonu hesaplamada şeffaf olmadığı ve hatalı hesaplamalar yaptığı şeklindeki eleştirilere yanıt verdı.

“Devlet Planlama Örgütü tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay Tüketici Fiyatları Genel Endeksini yayınlamaktadır” diyerek: “Tüketici Fiyatları Endeks değerleri ve değişim oranları, her ay düzenli olarak şeffaf bir şekilde basın açıklaması ile web sitemizde de yayınlanmak üzere kamuoyuna duyurulmaktadır,dedi.