“24 Kasım Öğretmenler Günü” yarın Türkiye’yle birlikte KKTC’de de kutlanacak.

Gün nedeniyle Lefkoşa’da iki tören yapılacak. İlk tören Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda, ikinci tören ise Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alacak.  

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, yarın saat 09.30’da Lefkoşa Atatürk Anıtı’ndaki törene katılarak, anıta çelenk koyacak.

Saat 10.00’da ise kutlama programı çerçevesinde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’ndeki program başlayacak.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu buradaki programa katılarak öğretmenlere seslenecek. Programa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katılacak.

Kutlama programı çerçevesinde ayrıca yıl içerisinde emekli olan öğretmenlere hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi de takdim edilecek.

Türkiye’de Millet Mekteplerinin açılışı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR

“Tarih boyunca, Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne ve varoluş mücadelesine sahip çıkmasında öğretmenlerimizin rolü büyüktür.
Dün olduğu gibi bugün de öğretmenlerimizin aldığı sorumluk çok önemlidir. Zira öğretmen, bireyin gelişiminde rehber görevini yürütmektedir.

Öğretmenlerin, bir ülkenin kalkınması ve çağdaş medeniyetlere ulaşmasında, yetiştirdikleri nesillerin büyük payı vardır.
Öğretmen; eğiten, yetiştiren, terbiye eden, öğrencisinin içindeki cevheri sabırla işleyen ve açığa çıkaran kişidir.
Çocuklarımızı okullarda, kültürel ve sosyal alanda hayata hazırlayanlar, öğretmenlerimizdir.

Öğretmen, okulda sadece dersleri değil, aynı zamanda çocuklarımızın toplum içeresinde gerektiği yerde gerekli biçimde davranma bilincini öğreten kişidir.
Öğretmenler, çocuklarımızı hayata hazırlayan eşsiz insanlardır.
Öğretmen, öğrencilerine ilham kaynağı olandır.
Öğretmen, her zaman iyinin ve doğrunun yolunda yürüyen, aydın kişidir.
Öğretmenler, kendilerine yaşam boyu öğrenme felsefesini hayat tarzı haline getirmelidir. Çocuklarımız için, öğretmenlerimiz hiç yılmadan kendilerini her şartta yenilemeli ve geliştirmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, millet mekteplerinin başöğretmenliğini kabul ettiği gün olan 24 Kasım, 1981 yılından bu yana her yıl Türkiye’de olduğu gibi ülkemizde de, ‘Öğretmenler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı günde, dünyanın en kutsal vazifesini yapan bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü canıgönülden kutlar; bu vesile ile Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde şehit düşen tüm öğretmenlerimizi sevgi, saygı, rahmet ve minnetle anarım.”

SENNAROĞLU

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Sennaroğlu, mesajında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk halkı olarak çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı hedefleyen ve bu hedefe ulaşmak için de kararlılıkla yürüyen öğretmenlerimizin başarısı, ülkemizin gelecekteki başarısı olacaktır.

Öğretmenlik, gücünü sevgiden alan kutsal bir meslektir. Ülkemizin aydınlık geleceğini öğretmenlerimizin alın terinde görüyoruz. Öğretmenlerimiz her alanda yenileşmeyi savunan, milli birlik, beraberlik, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı büyük bir sabır ve özveri ile yetiştiren, geleceğimizin dönüşüm mimarlarıdır.

Bu onurlu mesleğin tüm mensuplarına güvenimizin sonsuz olduğunu belirterek, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, mesleklerini icra ederken şehit olan bütün öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, ülkemizin çocuklarına uzun yıllar eğitim vermiş emekli öğretmenlerimiz ile halen görevleri başında olan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü yürekten kutluyorum.”

SUCUOĞLU

Başbakan Faiz Sucuoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm öğretmenleri kutlarken, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmetle andı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Sucuoğlu mesajında, dünyadaki en meşakkatli ve en onurlu mesleklerin başında gelen öğretmenliğin, başta insan sevgisi olmak üzere büyük emek, sabır, hoşgörü ve özveri gerektirdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Öğretmenlerimizin bizlere kattıkları maddi karşılıkla asla ölçülemeyecek kadar değerlidir. Hayatımızın en önemli kısmını geçirdiğimiz eğitim ve öğrenim hayatımızda bizde izler bırakan unutamadığımız eğitimcilerimiz her zaman vardır. Öğretmenlerimizin bizlere öğrettikleri gerek dersler gerekse de hayata dair öğretiler daima yol göstericimiz olmuştur. Bu kutsal meslekte genç nesiller bir öğretmenin elinde şekillenmekte, en düzgün şekilde hayata hazırlanmaktadırlar.”

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenin önemine vurgu yaptığı “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir, Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır, Toplumun en büyük düşmanı cehalet, cehaletin de düşmanı öğretmendir” sözlerini de hatırlatan Sucuoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Atatürk’ün öğretmenleri toplumun saygın kişileri olarak görmesi ve büyük değer vermesi boşuna değildir. Cumhuriyetin temelleri atılırken yaşanan süreçte, onlar sayesinde demokratik, çağdaş ve laik bir toplum yaratılmıştır. Dün ve bugün olduğu gibi yarın da ülkemizi daha aydın bir geleceğe kavuşturmak için idealist, laik, Atatürkçü öğretmenlere ve onların yetiştirdiği kuşaklara önemli görevler düşmektedir.

Toplumumuzun yeni nesillerini en iyi şekilde yetiştirerek, daha aydınlık ve daha güzel bir gelecek kurmada büyük rol üstlenen ve Atatürk’ün ortaya koyduğu ilkelerden ödün vermeden görevini ifa eden öğretmenlerimizin özel bir günü olan , 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü en içten duygularla kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.”

AMCAOĞLU

Milli Eğtim ve Kültür Bakanı olgun Amcaoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Amcaoğlu mesajında öğretmenleirn dünyanın en kutsal mesleklerinden birini icra ettiklerini kaydederek,  pandemi döneminde öğretmenlerin  çocukların ilim ve bilimden uzak kalmaması için çanla başla çalıştıklarını ifadee etti.

Bakan Amcaoğlu’nun mesajı şöyle:

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 yılında ‘Başöğretmen’ sıfatını alması, 1981 yılından bu yana Anavatan Türkiye ve yurdumuzda Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

 Tüm öğretmenlerimizin bu özel ve önemli günlerini yürekten kutlarım.
Öğretmenlerimiz, dünyanın, kuşkusuz en kutsal mesleklerinden birini icra etmektedir. Ülkemizin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayan adımları atmasında, geleceğe sağlam temellerle ulaşmasında en önemli görevi öğretmenlerimiz üstlenmektedir. 
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızdır. Öğretmenlerimiz, özellikle çok ciddi genel sağlık sıkıntısı yaşadığımız bugünlerde, çocuklarımızın ilimden, bilimden uzak kalmaması, değişen ve gelişen dünyayı takip edebilmeleri için canla başla çalışmaya devam etmektedir. 

Kendi sağlıklarını düşünmeden, elini her fırsatta taşın altına koymaktan çekinmeyen fedakar öğretmenlerimizin her biri, bizlere umuttur ve yolumuzu aydınlatan ışıktır. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gelecekteki hedeflerine öğretmenlerle ulaşacaktır. İstikbalimiz, öğretmenlerimizin tutuşturduğu eğitim meşalesi ile daha da aydınlık olacaktır. Öğretmenler, dün ve bugün olduğu gibi yarın da geleceğin mimarı olmaya devam edeceklerdir.

Bu vesileyle, öncelikle Kıbrıs Türk mücadele tarihinde çok büyük görevler üstlenmiş, eğitime yıllarını vermiş ve bugün hayatta olmayan emekli öğretmenlerimizi saygıyla anarım. 
Hayatta olanlara sağlık ve uzun ömür diler, tüm öğretmenlerin bu önemli gününü içtenlikle kutlarım.”

DURSUN OĞUZ

“Öğretmenlik, dünyanın en kutsal ve en saygın mesleğidir.

Bu onurlu mesleği icra eden, bulunduğu her ortamda etrafını aydınlatan, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı, emek, özveri, sabır ve hoşgörü ile geleceğe hazırlayan, maddi ve manevi karşılığı ölçülmeyecek kadar değerli hizmetler sunan kıymetli Öğretmenlerimizin bu özel gününü paylaşmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım.

Her birimizin geçmişinde önemli izler bırakan, yön gösteren, emeği geçen öğretmenlerimizin, dün olduğu gibi bugün ve yarında çocuklarımızı hızla değişen dünyaya ayak uydurabilecek şekilde bilgili, donanımlı, dinamik ve açık fikirli bireyler olarak yetiştirmek için canla başla çalışmaya devam edeceğine inancım tamdır.

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk de, her fırsatta eğitime verdiği önemi dile getirmiş “Toplumun en büyük düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Öğretmen geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur. Gelecek gençlerindir. Gençler de öğretmenlerin eseridir.” diyerek, Öğretmenlik mesleğinin ne denli kutsal olduğunu, Öğretmenlerimizin ülkenin gelişim ve kalkınmasında büyük bir role sahip olduğunu vurgulamıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyor, ülkemizin her köşesinde görev alan tüm öğretmenlerimizin “24 Kasım Öğretmenler Günü” nü kutluyorum.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, mesaj yayımlayarak, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutladı.
Sunat Atun mesajında, “Sorumluluğu çok büyük  kutsal bir mesleğe sahip olan pek  kıymetli öğretimlerimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenlik ünvanını kabul ettiği bu anlamlı günde, ülkemize ve devletimize hizmetlerinin  ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha anımsıyoruz. Sabır, hoşgörü ve fedakarlık gerektiren bu kutsal mesleği seçen öğretmenlerin, insanı seven, insana ve insan haklarına değer veren, toplumuna karşı sorumluluk duyan, nitelikli  bireyler olmaları oldukça önemlidir. Çünkü onlar çocuklarımızı yetiştirirken aslında ülkenin geleceğini de şekillendirirler. 
Bu noktada  öğretmenlerimize büyük  sorumluluklar düşmektedir. 
Gelecek nesillerimizi en iyi şekilde yetiştirerek,  daha güzel bir gelecek kurmada büyük rol üstlenen,evlatlarımızı yetiştiren ve  özveriyle çalışan tüm değerli öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor,  sevgi ve saygılarımı sunuyorum” İfadelerini kullandı.

ARIKLI

"Öğretmenler, ilim ve irfanı, bilgi ve teknolojiyi genç beyinlere işleyen, onları geleceğe hazırlayan, görevini icra ederken her türlü fedakârlığı tereddütsüz gösteren toplum mimarlarıdır. Bu nedenle, insanı bilgi ve irfanla donatan öğretmenler her zaman toplumları ayakta tutan kişiler olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimize rahmet diliyor, yetiştirdikleri evlatlarımız sayesinde ülkemizin geleceğini teminat altına alan bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum."

ÖZÇINAR

 Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Özçınar, mesajında, öğretmenlerin emek, özveri, sabır ve hoşgörü barındıran çok kutsal, onurlu bir vazife yürüttüğünü ve gelecek nesli yetiştiren, her çocuğun hayatında kıymetli izler bırakan, toplumun en önemli bireyleri arasında olduğunu belirtti.

Özçınar, şunları kaydetti:

“Bu özel gün vesilesiyle, görevlerini layıkıyla yerine getiren tüm öğretmenlerimize en kalbi duygularımla sevgilerimi iletmek isterim.

Başta, Ulu Önder, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bugün aramızda olmayan öğretmenlerimizi rahmetle anarken, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yürekten kutlarım.”

MEMUR SEN

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mesaj yayımlayarak, tüm öğretmenleri kutladı.

Manga mesajında, “KKTC Devleti’nin geleceği olan gençlerimizin, vatan ve millet sevgisi ile yetişmesinde, çok kutsal bir görev üstlenen öğretmenlerimizin,  emek ve gayretleri  takdire şayandır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde, köy, kasaba ve kentlerde, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun Türk Mukavemet Teşkilatı mensubu olduğunu kaydeden Manga, şöyle devam etti:

“Gençlerimizi eğitme misyonları yanında, öte yandan da varoluş mücadelemizde, en ön saflarda görev ifa etmişlerdir.

Bu kutsal mücadelede, Hüseyin Ruso, Tuncer, Yalçın, Ertuğrul ve Ecvet Yusuf gibi nice öğretmenlerimiz, vatan uğrunda şehit düşmüşlerdir. Tümünü rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Şehit ve gazilerimizin kutsal emaneti olan egemen KKTC devletinde bugünkü özgür yaşamımızı tüm şehit ve gazilerimize borçluyuz.

Güvenli bir gelecek ve egemen varlığımızı korumak için, bugünün gençlerine geçmiş tarihimizi, iyi ve doğru anlatmalıyız. Geçmişi iyi bilir, karşımızdakileri doğru tanırsak, o zaman geleceğimiz güvencede olabilir. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı’mıza ve öğretmenlerimize büyük görevler düşmektedir. Yakın geçmiş mücadele tarihimizin, düzenlenecek müfredatlarda, geleceğimiz olan gençlere anlatılması şart ve kutsal bir görevdir.

Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlar, sağlık, başarı ve esenlikler dileriz”

GENÇLİK DAİRESİ MÜDÜRÜ

Gençlik Dairesi Müdürü Hasan Eren, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Eren, mesajında, "Bir ülkenin yarınının şekillenmesinde, bir toplumun eğitiminde sonsuz emek ve fedakarlıkları bulunan öğretmenlerimizin üstlendikleri sorumluluk hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar büyük ve değerlidir" ifadesini kullandı.

"Öğretmenlik, ilim, irfan ve bilgi hazinelerini cömertçe paylaşıp, zengin kültür düzeyine sahip nesillerin oluşmasında temeli atan ilk el olmak demektir" diyen Eren, mesajında şunları kaydetti:

"Onların sabır, şefkat ve özveriyle bir motif gibi işledikleri evlatlarımız, yarın al bayrağı gururla dalgalandıracak, erdemli, ahlaklı, milli birlik ve beraberliğe katkı sağlayan sorumluluk sahibi bireyler olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Cumhuriyeti yükseltecek olan sizlersiniz’ diyerek işaret ettiği bu gençlik, kutlu vazifelerini canla başla icra eden öğretmenlerimizin elinde yetişecektir. Bu duygularla evlatlarımıza bir harf öğretebilmek için bu toprakların her köşesinde aşkla, heyecanla görev yapan saygıdeğer öğretmenlerimizin ve öğretmen adayı genç kardeşlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum."

ÖĞRETMENLER DERNEĞİ

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ümit Serdaroğlu 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Serdaroğlu mesajında “Tüm yaşamı boyunca kendini Büyük Türk Ulusuna adamış olan eşsiz önder Yüce Atatürk, yapmış olduğu devrimlerine harf devrimini de eklemiş, yeni harflerin milletin bütün fertlerine öğretilmesinde öğretmenlik görevi üstlenmiştir. 24 Kasım Ulu Önder Atatürk’ün Başöğretmenlik unvanını kabul ettiği bir gündür” dedi.

Atatürk’ün “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözü ile topluma şekil veren mimarların öğretmenler olduğunu vurguladığını ifade eden Serdaroğlu şöyle devam etti:

“Her geçen gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sosyal, ekonomik ve demokratik alanlarda geliştiğini görmekten mutluluk duymaktayız. Bütün bu gelişmelerde toplumu meydana getiren fertleri şekillendirip onları bilgilerle donatıp toplum hizmetine sunan eğitim ordumuzun bu uğraşları unutulmamalıdır. Öğretmenlerimiz birçok özverilerle çağdaş bir toplum yaratma çabasıyla,  geleceğe güvenle bakan fertler yetiştirmenin gururu içerisindedir.

24 Kasım Öğretmenler Günü, Türk öğretmenlerinin şeref günü, ona olan saygıyı yenileme ve onun yüceliğini anma günüdür.

Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü katlar, çalışmalarında başarılar dilerim.”

Editör: TE Bilisim