CTP Milletvekili Erkut Şahali “Tarım Alanında Son Dönemde Yaşananlar” konusunda konuşma yaptı.

Şahali, domates, salatalık, patlıcan, patates gibi sebzelerin fiyatlarının ciddi şekilde arttığını dile getirerek, hükümetten bu konuda önlem almasını istedi.

“Tarımda sürdürülebilirlik ciddi risk altındadır” diyen Şahali, bakanlığın fiyat artışlarına “sadece bakmakla yetindiğini, müdahil olmadığını”, ses çıkarması gerekenlerin de “bakmakla yetindiğini” önlem alınmadığını söyledi.

Şahali, et maliyetlerinin hesaplanması ve pazardaki fiyata etki edecek verileri sağlaması gerekirken, bunun yerine ithalat yapılacağının açıklandığını ancak ithal etin henüz gelmediğini belirtti.

Şahali, etle patlıcanın fiyatının neredeyse eşitlendiğini söyleyerek, eleştirilerde bulundu.

Hükümetin süt fiyatlarını artırmasını eleştiren Şahali, et fiyatlarının aşağı çekilmesinin mümkün olduğunu söyleyerek önerilerde bulundu ve ilk müracaat alanı olarak ithalatı görmenin doğru olmadığını belirtti.

Şahali, küçükbaş hayvancılıktaki sorunlara değinerek, kısa sürede ülkede küçükbaş hayvancılığın yapılamayacağını söyledi.

Şahali, İstihdam Destek Fonu’nun üretimin teşviki için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Taze domuz eti ithalatının gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Şahali, “Müşterisi hazır olduğundan kaçakçılık gerçekleşiyor olabilir” dedi.

Şahali, bazı bakanlık bürokratı ya da kamu görevlilerinin kaçakçılık olaylarına karıştığına ilişkin iddialar bulunduğunu, eğer varsa bunun ortaya çıkarılması gerektiğini de kaydederek, kimsenin töhmet altında kalmasına izin verilmemesini istedi.

OĞUZ: “ET ANORMAL FİYATA SATILIYOR”

Şahali’yi yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, popülizm yapaya gerek olmadığını söyleyerek, ellerinden geleni yaptıklarını, bu nedenle eylemlerin olmadığını söyledi.

Oğuz, marketler arasında fiyat farkları olduğunu belirtti.

Etin anormal bir fiyata satıldığını söyleyen Oğuz, et ithali ile ilgili bir çalışma başlatıldığını, bu açıklamadan sonra fiyatta biraz gerileme yaşandığını kaydetti.

Oğuz, mezbahalarda etlere ayrı mühür vurulacağını, etlerin sınıflandırılacağını, denetimlerin yapılarak haksız kazancın önüne geçileceğini ifade etti.

Devlet Üretme Çiftliği’nde küçükbaş hayvana yönelik bölüm ayrılacağını dile getiren Oğuz, üreticilere yönelik eğitimlerin artarak devam edeceğini söyledi.

243 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VAR

Oğuz, küçükbaş hayvan sayısının 243 bin olarak açıkladı.

Domuz etiyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Oğuz, bakanlık bürokratlarına kefil olduğunu, kaçakçılık konusunda güvenlik birimleriyle iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti.

Kaçakçılık olaylarının aydınlatılmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyleyen Oğuz, bu nedenle karalama yapıldığını söyledi. Oğuz, “Birileri rahatsız olduğu için birilerini suçlayacaklar” dedi.

Gıda denetimlerinin yapıldığını ve sonuçların da paylaşıldığını söyleyen Oğuz, çalışmaların devam edeceğini ve sonuçların şeffaf bir şekilde açıklanacağını kaydetti.

Et ithaline karşı durduklarını ancak etin hak edişi olduğunu söyleyen Bakan Oğuz, üretimi desteklemeye devam edeceklerini, ithalin TÜK’ün üzerinden yapılacağını, değerlendirmelerin yapıldığını belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, kaçakçılıkta yakalanmalar, birilerinin bilerek piyasayı yükseltmeye çabalaması gibi bazı etkenlerin et fiyatını artırdığını söyledi.

Bakan Oğuz, ülkedeki hayvan varlığının artırılması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim