Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandeminin etkisiyle ülkede gelir ve gider dengesinde zor bir dönemin yaşandığına dikkati çeken Maliye Bakanı Dursun Oğuz, zorluklara rağmen tüm paydaşlarla bu döneminde aşılacağına inanç belirtti. Maliye Bakanlığı’nın da üzerine düşen sorumluluğu aşmak için yoğun bir çaba sarf ettiğini kaydetti.

BORÇLANMA YALNIZCA MAAŞ ÖDEMELERİ İÇİN DEĞİL, MALİYE’NİN ÖDEMESİ GEREKEN MÜKELLEFİYETLER İÇİN…

Kamuoyunda, Maliye Bakanlığı’nın yaptığı borçlanmanın yalnızca maaşları ödemek için yapılan bir borçlanma gibi yanlış bir algının oluştuğunu yineleyen Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bunun böyle olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini, maliyenin ödemesi gereken mükellefiyetleri bulunduğunu bunun başında da bu dönemde sağlığın geldiğini söyledi. Sağlık, burs gibi diğer tüm cari mükellefiyetleri sıraladı.

COVİD DESTEK PAKETİ…

Bunun yanında özel sektör ile ilgili covid destek paketinin de yeterli olmasa da yaklaşık 400 milyon lira olduğuna işaret eden Oğuz, yine bu miktarında bütçeden ödeneceğine değindi.

“BUGÜNLERDE EN BÜYÜK MÜKELLEFİYETLERDEN BİR TANESİ DE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ…”

Bugünlerde en büyük mükellefiyetlerden bir tanesinin de Tarım Bakanlığı’nın Doğrudan Gelir Desteği olduğuna işaret eden Maliye Bakanı Dursun Oğuz, üretim yapan çiftçileri de düşünmek gerektiğini bu yılki kuraklığın da göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILARLA İLGİLİ DE TEŞVİK VE ÖDENMESİ GEREKEN MÜKELLEFİYETLER…

Yine bunun yanında küçükbaş hayvancılarla ilgili teşvik ve ödenmesi gereken mükellefiyetleri de dile getiren Dursun Oğuz, küçükbaş hayvancılığa desteği Nisan ayının ilk haftası ödemeyi planladıklarını söyledi.

EKONOMİK PROTOKOL…

Tüm mükellefiyetlerin sadece kendi gelirlerimizle mümkün olmadığına da işaret eden Maliye Bakanı Dursun Oğuz, mutlaka, dışarıdan da ek kaynağa ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek şöyle konuştu;

“Bildiğiniz gibi 13. Maaşlar aşamasında Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yapmış olduğu katkı vardı. Ancak 2021 yılında da geçen ay örneğin borçlanarak bu mükellefiyeti yerine getirmek durumunda kaldık. Bu ayla ilgili de Ekonomik Protokol imzalandı. Bunun prosedürü tamamlanma aşamasında. Beklentimiz ay sonuna kadar tamamlanıp bu kaynağında yeni bütçeye girmesiyle mükellefiyetleri yerine getirme anlamında görevlerimizin bir kısmını da yapacağız.”

EK MESAİLER…

Öncelikle, ‘Ek Mesai’nin ihtiyaçtan doğan bir hizmet ve bir çalışmanın karşılığı olduğunu ancak bunun bir düzene oturması gerektiğini, çünkü ek mesai çalışanın da dâhil birçok kesimin bu durumdan dertli olduğunu söyledi. Tüm bunların göz önünde bulundurularak bir çalışma yapıldığını kaydetti.

KAMU ALACAKLARINA YÖNELİK…

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bugün için bekleyen 6 aylık ek mesai borçlarının da bulunduğunu söyleyerek, bu konuda özellikle pandemi nedeniyle elzem yerlerde çalışan başta sağlık çalışanları, polis, gümrük çalışanları ve emekçilere teşekkür etti.

BET OFİS VE CASİNOLARA İLİŞKİN VERGİLENDİRME DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN…

Bet Ofis ve casinolara ilişkin Elektronik ortamda oynatılan oyunlara vergilendirme düzenlemesine ilişkin detaylı bilgi veren Oğuz, yapılacak olanın internet üzerinden gerçekleşen faaliyetlerin yasal zemine çekilerek vergiye tabi tutulması olduğunu söyledi.

İnternet üzerinden yasal olmamasına rağmen şans oyunları oynatıldığının bir gerçek olduğunun altını çizen Oğuz, bir düzenleme ile bu durumun ortadan kaldırılarak vergi gelirinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

DEVLETİN GELİR DURUMU…

Devletin gelir durumu konusunda da açıklama yapan Maliye Bakanı Dursun Oğuz şunları kaydetti;

“Bütçe hazırlarken bir yıl sonraki bütçe yani, 2021 bütçesi 2020 sonunda hazırlanırken, 2020’deki gerçekleşmeye göre bir öngörüyle hazırlanır. Ancak gelirlerimizde bir kayıp var. Olacak yani bu net. Bu kayıptan doğan aradaki farkı, bütçedeki açığın bir kısmı Türkiye Cumhuriyeti’nden alacağımız kaynak, bir kısmı da tasarruflarla kapatmaya çalışacağız. Bu süreç içerisinde belki bazı mükellefiyetleri, belki alımları, hizmetleri kısmak zorunda kalacağız ki sürdürülebilir bir bütçe yapabilelim.

Gelirler anlamında da şimdi siz geliri olmayan birinden ne alacaksınız? Özellikle özel sektördeki daralma, lokomotif sektör dediğimiz yüksek öğrenim ve turizmde yaşanan kayıbı gözünde bulundurmak gerekiyor.

Ancak bizim asıl hedefimiz harcama ile ilgili tasarrufları yaparak, geliri de ne kadar toplayabilirsek burada yapabileceğimiz bir denge sağlamak olacaktır.”

Editör: TE Bilisim