Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, muhalefetin üretim sektörü üzerine yaptığı konuşmalara teşekkür ederek, bu zor sürecin hem sağlık hem de ekonomik konularda hep birlikte hareket edilerek aşılacağını söyledi.

Oğuz, ülkenin iyi durumda olduğunu, başarılı bir ilk sürecin geçildiğini, ikinci olması muhtemel olaya karşı da hazırlıklı olunması ve tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, bu salgınla mücadelede tüm ülkelerin aynı ve benzer süreçleri izlediğini, bir takım öncelikli ve hızlı adımlar sayesinde de KKTC’nin ağır bir hasar almadan süreci yürüttüğünü kaydetti.

Hükümetin, Sağlık Bakanlığının aldığı hızlı ve kararlı kararlar sayesinde sürecin başarılı yürütüldüğünü, “hükümet hiçbir şey yapmadı” demenin haksızlık olduğunu belirten Oğuz, ülkeyi ilk önce halk sağlığını düşünerek, ekonomik akla göre yönettiklerini söyledi.

Ülkenin yeniden ayağa kalkması için çalıştıklarını, bu sıkıntıların aşılmasının kolay olmayacağını, lokomotif sektörler olmadan alınan tedbirlerle ülkenin bu süreci atlatmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Oğuz, iş yerlerinin, toplumun alınan kararlara ve tedbirlere uyması halinde sürecin daha hızlı atlatılacağını, hükümetin bakanlıkların tedbirleri denetleyeceğini kaydetti.

Oğuz, “devletin her tarafa yetişemeyeceğini” ifade ederek, ekonomide bir daralma olduğunu, ancak örneğin patates konusunda Türkiye ile yeşil hat tüzüğü kapsamında da AB ile görüşüldüğünü anlattı.

Süt konusunda Türkiye’nin sıkıntılarını çözdüğünü, ihraç kapısını araladıklarını, narenciye işçilerinin Türkiye’ye gitmesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü ifade eden Oğuz, temennilerinin sorunsuz bu çalışanların peyderpey Türkiye’ye dönmesi olduğunu kaydetti.

İş yerlerinin açılması konusunda herkesin bir talebi olduğunu ifade eden Oğuz, Türkiye ve Güney ile de ilişkilerin süreceğini, ancak şu anda kapıların açılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Oğuz, şu anda ülkede karantina olduğunu, dünyada da bunun böyle olduğunu ifade ederek, tedbirlerin elden bırakılmadan toplumsal olarak buna devam edeceklerini söyledi.

İnşaatların da denetlendiğini ifade eden Oğuz, bazı iş verenlerin işçilere verilen bin 500 TL’lik desteğe “göz diktiği” gibi bir durumu varsa bunun Çalışma Bakanlığına bildirilmesini istedi.