Polis, Lefkoşa’da eylem yapacak örgüt temsilcilerini çağırarak, “eylem yapmayınız” telkininde bulundu, ancak, eylemlerin yasaklandığına dair yazılı bir bildirim yapmadı. Eylemlerin yapılacağı öğrenildi.

Yasağın ardından, Bağımsızlık Yolu, Sol Hareket ve Baraka Kültür Merkezi sosyal medya üzerinden duyuru gerçekleştirdi. Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bağımsızlık Yolu, Sol Hareket ve Baraka Kültür Merkezi  bugün yapılması düşünülen eylemlere yasak geldiğini belirtti ve tepki gösterdi.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"15 Kasım Pazar günü gerçekleştirecek olduğumuz “Onlar Mangala, Biz Alana “ isimli Kıbrıslı Türklerin iradesinin savunan eylemimiz ile ilgi 14 Kasım akşam saatlerinde Lefkoşa Polis Müdürü Hüseyin Çete’nin talebi ile kendisi ile bir görüşme gerçekleştirdik.

Görüşmede Polis Müdür Çete, bizlere 15 Kasım’da gün boyu Lefkoşa sınırları içerisinde eylem yapmanın kendi önerileri,Lefkoşa Kaymakamı’nın da onayı ile yasaklandığını ve hiçbir eyleme izin vermeyeceklerini sözlü olarak bildirerek ilgili yazıyı okudu. Tüm ısrarlarımıza rağmen, Polis Genel Müdürü’ne de danışarak, bizlere basılı olarak yazıyı vermeyi reddetti.

Eylemi gerçekleştirecek örgütler olarak bu kararın anayasaya aykırı olduğu, eylem hakkını engelleyen böyle bir kararın yetkisinin ne poliste, ne kaymakamlıkta, ne de her hangi başka bir kurum ya da kişide olmadığını kendisine vurguladık, kamuoyuna da duyuruyoruz.

Eylem yasağı ile ilgili görüşmenin ardından 15 Kasım günü farklı yer ve saatlerde eylem yapacak örgütlerle de istişarede bulunmuş durumdayız. Hem anayasaya aykırılık teşkil eden, hem de demokrasimizde yeri olmayan eylem yasaklarına karşı nasıl bir tavır sergileyeceğimizi, tepkimizi ortaklaştırmaya fırsat vermek adına 15 Kasım günü erken saatlerde duyuracağız.

Tüm Demokratik Kitle Örgütleri ve Partilere çağrımız eylem yasağına karşı ses vermeleridir.

Yasaklamalar güzel bir gelecek için mücadelemizi sekteye uğratamaz.

Bağımsızlık Yolu, Sol Hareket ve Baraka Kültür Merkezi."