Orman Dairesi, hava sıcaklığının 41 dereceye kadar yükselmesi nedeniyle ormanlarda yangın tehlikesinin iyice arttığına işaret ederek bazı önlemler aldı ve uyarılarda bulundu.

Buna göre, ateşli piknik alanları dahil orman sahalarında ve çeyrek mil mesafesi içinde ateş yakmak yasaklandı. Ateşli piknik alanlarında ateş yakmadan yapılacak piknik amaçlı etkinliklerin, en yakın Orman Dairesi şubesine veya Orman Yangın ALO 177’ye bildirilmek zorunda olduğu duyuruldu.

Daireden yapılan yangın tedbirleriyle ilgili yazılı açıklamada, Meteoroloji Dairesi’nden alınan bilgilere göre bölgenin önümüzdeki günlerde alçak basınç sistemi ile sıcak hava kütlesi etkisi altında kalması, hava sıcaklığın +41 dereceye çıkması ve bağıl nemin de yüzde 20’ye kadar düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Atmosferdeki mutlak nem oranının çok düşük olması, sıcaklıkların yıl içerisindeki en yüksek seviyelere yükselmesi ve rüzgârların da artması neticesinde ormanlarımızda yangın tehlikesinin iyice arttığına işaret edilen açıklamada, bu nedenle Orman Dairesi Müdürlüğü’nde yapılan değerlendirmede bazı tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Ormanların korunması amacıyla Fasıl 60 Orman Yasası altında yayınlanmış “Orman Koruma Faydalanma Tüzüğü” Madde 18 (1)’ in Müdürlüğe verdiği yetkiye dayanarak orman içerisine giren yolları kullanan kişilerin yangın riskine karşı daha dikkatli olmalarını öneren Orman Dairesi uyarılarını şöyle sıraladı:

-Orman yangınlarına karşı önlemler ve uyarılar

“1- Yasa gereği 1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz. Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri elzemdir.

Bugünden (17/07/2022) itibaren ateşli piknik alanları da dahil olmak üzere ve orman sahalarında ve çeyrek mil mesafe içinde herhangi amaçla ateş yakmak ikinci bir bildiriye kadar yasaklanmıştır. (Ateşli piknik alanlarına ateş yakmadan piknik amaçlı etkinlikler en yakın Orman Dairesi şubesine veya Orman Yangın ALO 177’ye bildirilmeleri zorunludur.)

Özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşlarımızın araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmaması (özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması) gerekmektedir.

2- Halkımızın göreceği en küçük dumanı zaman geçirmeden ücretsiz Orman Yangın İhbarı telefon numarasından "Alo 177" Orman Dairesine veya yangın ihbarı "Alo 199" İtfaiye’ye bildirmeleri erken müdahale açısından çok önemlidir.

3- Yangın vukuunda da halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması; her türlü imkânlarını seferber etmesi yasa gereği ve vatandaşlık görevidir.

4- Ormana yakın yerlerde tarımsal faaliyet yapan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur.

5- Belediyelerin ve halkın kullandıkları çöplük alanlarındaki çöplerin Güngör çöplüğüne taşınması yasa gereğidir. Özellikle yaz aylarında bilinçsizce yakılarak imha edilen çöpler ormanlarımız için en önemli tehdit unsurudur.

6- Orman alanlarından geçen asfalt yollarda seyir hailde olan vatandaşlarımızın azami dikkat etmeleri ve olağan dışı bir durumu derhal ALO 177’ye bildirmeleri vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatırız. 

7-  Orman sahaları içindeki toprak yollara giren araç sahiplerine gerekli uyarıları yapılacak olan görevli personelimizin anlayış ile karşılanmasını rica ederiz.”

Orman Dairesi Müdürlüğü açıklamasında, ormanların yangın tehlikesinden korunması amacıyla alınan bu tedbirler doğrultusunda vatandaşların yangına sebebiyet verecek faaliyetlerden kaçınmaları ve yapılacak denetimlerde Orman Dairesi memurlarının ikazlarına uymalarının yeni acılar yaşamamak için gerekli görüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, “Vatandaşlarımızın tamamen geçici mahiyetteki bu tedbirler için anlayış göstereceğini ve hepimizin oksijen ve yaşam kaynağı olan ormanlarımızı koruma konusundaki çabamızda bizlere yardımcı olacağına inancımız tamdır.” denildi.