Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, Sucuoğlu’nun KKTC ve TC pasaportlarıyla ilgili iddiasına yönelik söz alarak, yurtdışında kamu görevlisi olanların veya olmayanların uluslararası faaliyetlere katıldığını ifade etti. 

Sadece kamu görevlilerinin değil olmayan bireylerin de katıldığını, devletten yardım aldığını, bu çerçevede bu bireylerin zorluklar çekmemesi için KKTC limanlarından çıkması kaydını koyduklarını anlatan Özersay, devlet tarafından desteklenen projelerde uluslararası etkinliklere katılan çift uyruklu kişilerin sorun yaşamaması için böyle bir adımın atıldığını kaydetti. 

Vize sorununu işaret eden Özersay, bu tip sıkıntıların önüne geçmek için bu adımın atıldığını, devletin desteklediği vatandaşlarının önünü açmak için bu kararı ürettiklerini söyledi. 

Bir etkinlikte önemli olanın hangi bayrak altında katılmak için müracaat yapıldığı olduğuna işaret eden Özersay, devletin buna önem vererek destek verdiğini kaydetti. 

Özersay, eleştirilere yanıt vererek, vatandaşların seyahatlerinde hangi belgeyi kullanması yanında KKTC limanlarından çıkması şartının devam ettiğini belirtti. 

“ABD’ye KKTC pasaportuyla gittim, diğer taraftan doğum belgem bile yok”

ABD’ye ziyaretine KKTC pasaportu ile gittiğini, diğer tarafa ait doğum belgesi bile olmadığını anlatan Özersay, ülkeyi temsilen uluslararası etkinliklere katılacak kişiler ve ekiplere destek verirken tüm süreçlere önem verdiklerini kaydetti. 

Bunun sıkıntısını çok defa yaşadıklarını, bu yüzden bir sıkıntının aşılması için bu adımı attıklarını ifade eden Özersay, bunun bir siyasi irade olduğunu vurguladı. 

Özersay, Amcaoğlu’nun “KKTC pasaportunun neyini beğenmediniz de bunu değiştirmeye çalışıyorsunuz, bu cesareti nerden buldunuz” sorusu üzerine, bunun söz konusu olmadığını, bir şeyi beğenip beğenmemekle ilgili bir durum olmadığını ifade etti ve hiçbir manada bir durumun yaptığı bağdaştırmayla ilgilisi olmadığını söyledi. 

Bu konuda herhangi bir risk olduğunu veya vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptıklarını düşünmediklerini ifade eden Özersay, ileride bir sıkıntı ortaya çıkar ve tespit ederlerse bu kararı oturup tekrar değerlendirebileceklerini kaydetti.