“BU SİVİL DARBEDİR”

 

Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi toplanarak, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü hükümet kurma çalışmaları için yetkilendirdi. 

 

Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi toplanarak, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü hükümet kurma çalışmaları için yetkilendirdi. Parti Meclisi kararı oybirliğiyle alındı. Özgürgün, Parti Meclisi toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Parti Meclisinde alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.

Seçim sonuçları hakkında kısa bir hatırlatma yapan Başbakan Özgürgün, değerlendirilmeyen yüzde 11 oranındaki oyların da büyük bölümünün UBP’nin oyları olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, bunun da UBP’nin aslında yüzde 40-42 bandında olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygılı bir parti olduklarını vurgulayan Özgürgün, bunun da demokrasinin bir gereği olduğuna işaret etti.

Özgürgün, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümeti kurma görevini 4’lü koalisyon kurabileceğini söylemesi halinde Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne verip veremeyeceğini sorması üzerine Özgürgün, şöyle konuştu:

“Bu mutlak seçim sonucundan sonra halka rağmen böyle bir oluşumun konuşulduğunu duyuyoruz. Açıkçası bu bir sivil darbedir. Bu seçim sonuçlarına ve halka rağmen yapılmış bir darbe olur. Biz bu noktada mutlaka bunun değerlendirilmesi UBP Parti Meclis tarafından yapıldı. Teamüller ve  sonuçta seçim sandığında halkın iradesi gereği bir görevlendirme yapılmasını sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu doğrultuda davranacağını düşünüyoruz. Onun için bu noktada sandıktan ciddi yenilgiyle çıkmış partilerin bugün ülke yönetimine talip olmalarını çok mantıksız buluyoruz. Bugüne kadar olan bir çok seçimde ilk defa karşılaştığımız durum olarak değerlendiriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da seçimin mutlak galibi UBP’nin Genel Başkanı’na hükümeti kurma görevini tevdi etmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Özgürgün, bunun aksinin demokraside düşünülmemesi gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, sistemin getirdiği bu noktada başka partilerin 4’lü-5’li koalisyonlar deneyecekse ve UBP hükümeti kuramazsa, o zaman Cumhurbaşkanı’na görevi geri iade edeceklerini söyledi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’la yaptığı görüşmenin sorulması üzerine ise Özgürgün, kendisinin bu ülkenin Başbakan’ı, Serdar Denktaş’ın da Başbakan Yardımcısı olduğunu ve ülkenin hükümeti kurmaktan ayrı başka sorunları da olduğunu kaydetti.

Hükümet kurma konusunda bazı partilerin ilk günden bir irade ortaya koyduklarını, dolayısıyla çok fazla seçenekleri kalmadığını belirten Hüseyin Özgürgün, o anlamda gelinen durumla ilgili Serdar Denktaş’la bir konuşma yaptıklarını, ancak henüz bir resmi bir görevlendirme olmadığı için hükümet düzeyinde, normal bir görüşme yaptıklarını, öyle hükümet için yapılmış özel bir görüşme olmadığını belirtti.

 

 

Editör: TE Bilisim