Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç, “KOAH’tan kurtulmak için işe sigarayı bırakmakla başlamak gerekiyor. Özellikle kalp ve astım hastaları risk grubunda” diye konuştu...

KKTC Sağlık Bakanlığı 21 Kasım 2018 tarihinde “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri ile toplumumuzda, KOAH farkındalığı ile bilincin artırılması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı, 21 Kasım’da Dünya KOAH Günü kapsamında, KOAH hastalığına dikkat çekecek.

Kıbrıs Genç TV ‘de Muazzez Gazihan Katipoğlu’nun sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç hem Koah,hem de seminer hakkında bilgi verdi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç ve diğer sağlık çalışanları tarafından verilecek olan seminerde, KOAH Hastalığının ne olduğu, hastalığa neden olan etkenler, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verilecek.

Özgeç, programda Akciğer hastalığı olan KOAH'ın dünyada oldukça yaygınlaştığını anlattı. Dünya’da ve ülkemiz’de her 10 kişiden 2’sinin KOAH Hastalığına yakalandığı belirtilerek seminere tüm halkımızın davetli olduğunu belirtti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç, genellikle hastalığın ilk belirtisinin nefes darlığı olduğunu dile getirdi.

Özgeç, KOAH´ın tedavi edilmesi gereken ve sigara ile bağlantılı olan bir hastalık olduğu vurgu yaptı.

Hastalığının sadece sigara kullananlarda görülmediğini ifade eden Özgeç şunları kaydetti; “KOAH Hastalığı sadece sigara kullananlarda görülmez. Mesleki nedenlerden dolayı toz, duman,ve zararlı gazlara maruz kalan kişilerde de görülür yada yakıtların dumanının solunması da KOAH Hastalığına neden olabilir.’’dedi.

KOAH Hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğini belirten Özgeç; ‘’Sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı, kronik öksürük veya balgam çıkarıyorsanız mutlaka göğüs hastalıkları doktoruna gitmeniz gerekiyor’’şeklinde konuştu. KOAH tanısı konulan hastaların sigara içmeyi bırakması,gerektiğinin altını çizdi.

Eğitim semineri, 21 Kasım tarihinde saat 13.00’ten itibaren, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Thalassaemia Konferans Salonu’nda yer alacak.

KIBRIS GENÇ TV ÖZEL- Muazzez Gazihan Katipoğlu