Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden KKTC’deki korona virüs ile mücadele sürecini değerlendirdi.Şahiner,hükümetin yerel bulaş için test yapma gibi bir düşüncesinin olmadığını belirterek, PCR testinin vaka sayısını yakalamak adına netlik oranının %50’lere kadar düşebileceğini ifade etti.Şahiner;"PCR test sonuçlarının doğruluk oranlarının yüzde elliye kadar düşebileceği gerçeği ortada iken, 1 Temmuz sonrası ülkeye girişlerin bu şekilde risk alınarak açılımının bedeli bize çok ağır olacak gibi duruyor"dedi.

Salahi Şahiner'in  paylaşımı şu şekilde:

“Bugün yerel bulaş sayısı 100’ün üzerinde olabilir”

PCR test sonuçlarının doğruluk oranlarının yüzde elliye kadar düşebileceği gerçeği ortada iken, 1 Temmuz sonrası ülkeye girişlerin bu şekilde risk alınarak açılımının bedeli bize çok ağır olacak gibi duruyor. Basit bir şekilde anlatacak olursak; 1 Temmuz itibarı ile sınır kapılarında yüz vaka yakalamışsanız, en iyi ihtimalle çift PCR uygulanarak yirmi beş Covid-19 hastasını ülkeye soktunuz demektir ve bulaştırdıkları ile birlikte bugün ada içerisinde an az yüz Covid-19 virüsüne bulaşan yerel vaka olabileceği ihtimali vardır (Yeşilırmak'tan Dipkarpaz'a kadar farklı farklı noktalarda).

Defalarca bu riskten bahsetmiş olmamıza rağmen bunun aksini iddia edemediniz, çünkü halkın arasında yerel bulaş var mı yok mu diye rastgele (random) testleri yapamıyorsunuz. Test kapasitemizi arttırdık diyorsunuz ama bu kapasite sadece uçaktan ve gemiden inenlere yetiyor. Böyle giderse değil Nöroloji ve Üroloji servisleri Ayaktan Tanı Merkezi, veya yılan hikayesine döndürdüğünüz yüz yataklı pandemi hastahanesi, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastahanesi'nin koridorlarını, merdivenlerini de kullansanız yeterli olmayacaktır. Virüsü taşıyan kişileri daha hızlı tespit ve izole etmek için bugüne kadar kabul edilemez bir şekilde ihmal edilmiş olan rastgele test uygulamalarına derhal başlamak elzemdir.

Editör: TE Bilisim