Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) ve Türk Tarih Kurumu işbirliğiyle düzenlenen 10. Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu, KKTC’de yapılıyor.

YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, bugün başlayan sempozyumun ana teması “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs”.

10. Uluslararası Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu’na katılan 45 araştırmacı ve bilim insanının Kıbrıs’ın deniz ticareti tarihindeki yerine dair değerlendirmeler paylaşılacağı etkinlikte, iki gün boyunca deniz ticaret hukuku, deniz ticaretinin oluşturduğu kültürel etkileşim, korsanlık hareketleri gibi konular ele alınacak.

“SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUZ’’

Açılış töreninde ilk konuşmayı Sempozyum Yöneticisi, Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul yaptı.

ÖZKUL

Prof. Dr. Ali Özkul, 2009 yılında başlayan sempozyum dizisinin ilk defa yurt dışında kendi ev sahipliklerinde gerçekleştirilmesinden gurur duyduklarını söyledi.

Kıbrıs’ın tarih boyunca en önemli noktasının konumu olduğunu belirten Özkul, Kıbrıs’ın bütün dünya gemilerinin geçtiği, lojistik destek sağlayan nokta ve sığınacak bir liman olduğunu belirtti.

Sempozyumda, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs temasını seçtiklerini dile getiren Prof. Dr. Özkul, Kıbrıs, Türkiye ve Cezayir ile ilgili 45 bildiri sunacaklarını ve bildirilerin kitaplaştırılacağını söyledi. Kitapların hem dijital hem de basılı olarak sunulacağını ve kütüphanelerde yer alacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özkul, sempozyumda deniz sorunlarının da tartışılacağını dile getirdi.

Konuşmasının devamında, Kıbrıs tarihinde ilk çağdan itibaren Osmanlı idaresinde 19 devletin konsolosu olduğunu anlatan Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “insanların ticaret yapmak için orta doğu noktalarına gelmelerinin sebebinin  Kıbrıs olduğunu, haçlı seferlerinin Kıbrıs’tan geçtiğini belirtti.

CERİT

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülden Cerit de kongrenin güzel geçeceğini ve çok şeyler öğreneceklerini söyledi..

SALİHOĞLU

Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da açılışta yaptığı konuşmada, tarih boyunca Kıbrıs adasının deniz ticaretinin merkezi konumda olduğunu belirtti.

Sempozyumda bildiriler ile verilerin ortaya konulacağını, tartışmaların yapılacağını belirten Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, sempozyumun Türk denizcilik tarihine ışık tutacağı gibi, Türk deniz ticaretinin gelişmesine de katkı koyacağını kaydetti.

OTURUM

Konuşmaların ardından sempozyumun ilk gün oturumuna geçildi. ‘Deniz Ticareti Tarihi Araştırmalarının Temel Meseleleri’ başlıklı açılış panelinde ise alana dair yöntemsel meseleler ve yeni yaklaşımlar ele alındı. Sempozyum paralel gerçekleşen oturumlar ile iki gün boyunca devam edecek.

Editör: TE Bilisim