Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Sibel Siber, sosyal medya hesabından son günlerde gündemde olan ve çok tartışılan zatürre aşısı hakkında bilgi verdi.

Siber, "zatürre aşısı Covid-19’a karşı koruyucu mu?" sorusunu da yanıtladı. Siber, risk grubundakilerin zatürre aşısı yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Siber'in yazısı şöyle:

Zatürre Aşısı Yaptıralım mı? Kimler yapınmalı? Tabibler Birliği'nin açıklamasından sonra çok sık karşılaşıyoruz bu soruyla. Zatürre, akciğerlerin iltihabı hastalığıdır. Virüsler ve bakterilere bağlı olarak oluşur. Peki, zatürre aşısı Covid-19’a karşı koruyucu mu? Covid-19 viral bir hastalık, önerilen zatürre aşısı ise bakterilere karşı olan bir aşı. Fakat, viral enfeksiyonlardan sonra sıklıkla bakterilere bağlı zatürre de gelişebildiği için bu aşıların koruyucu özelliği var.

Peki kimlere yapılmalı? 65 yaş üzerindekilere ve risk gruplarına. (KOAH dediğimiz kronik Akciğer hastalığı , Astım, Diabet, bağışıklık sistemi düşüklüğü, dalağı alınmış olanlar, kan hastalığı, böbrek yetmezliği olanlar, kemoterapi görenler, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar.)

Sağlık Bakanlığı’nın zatürre aşısı uygulaması ile ilgil kararı nedir? Zatürre aşılarının eczanlerdeki fiyatı yaklaşık 450 TL. Maddi gücü olanlar, doktorlarının tavsiyesine göre aşılarını alıp yaptırıyor. Ama ya diğerleri? Sosyal Devlet sorumluluğu gereği, risk gruplarına bu aşılar ücretsiz uygulanacak mı? Bu soru ile ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan doyurucu açıklama bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim