Meclis eski Başkanı, Sibel Siber, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile Avrupa Parlamentosu’nda aday gösterilen Kıbrıslı Türler konusu ile ilgili açıklama yaptı.

Siber’in sosyal medya açıklaması şöyle:

Rum tarafının Avrupa Parlamentosu seçimlerine Kıbrıslı Türk aday göstermekle, Kıbrıs Türk Halkı'nın temsiliyetinin sağlanacağı algısı oluşturulmaya çalışılmıştı (2014). Bugün ne yazık ki yine böyle bir algı oluşturma çabası var. O nedenle, 2014 yılında Meclis Başkanı olarak kamuoyunun bilgisine getirdiğim siyasi partilerin imzasını taşıyan ortak açıklamayı bir kez daha anımsatmak gereği duydum.

“Bildiğiniz gibi Rum tarafı, kendi belirleyecekleri seçmen listeleri ile Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türk temsilcilerinin seçilmesi ile ilgili bir karar üretmiştir. Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimlere yönelik Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti ile ilgili bu kararın, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesini yansıtmayacağı açıktır. Kıbrıs Türk Halkı’nın Kıbrıs Rum Halkı’ndan ayrı siyasal bir varlık olduğu bugün uluslararası kamuoyu tarafından da gayet iyi bilinmektedir. Kıbrıs adasında iki halk, her zaman iki ayrı seçmen ve aday listeleri ile seçime gitmiştir. 1960 Anayasası ‘nda da bu en temel unsurlardandır. Yine, 2004’de, Annan planı referandumunda da oylama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayıyla iki halk tarafından, kendi seçmen listeleriyle ayrı ayrı yapılmıştır. Bu nedenle, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Parlamentosu seçimleri için uygulamaya koyacağı bu düzenleme, Meclisimizde temsil edilen ve aşağıda imzası bulunan siyasi partiler tarafından kabul edilemez bulunmuştur. Bugün bu amaçla (UBP sözlü onayıyla) CTP-BG, DP-UG ve TDP siyasi parti başkanlarımız bir araya gelmiş ve Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet hakkımızın Kıbrıs Türk Halkının iradesini yansıtacağı demokratik bir seçimle gerçekleşebileceğini tüm uluslararası kamuoyuna ve ilgili taraflara bir kez daha duyurmak istemişlerdir. Siyasi parti başkanlarımız, Rum tarafınca yapılan bu düzenlemenin Kıbrıs Türk Halkının temsiliyetini sağlamayacağını bir kez daha net ve açık bir şekilde ifade etmektedirler."

Editör: TE Bilisim