Başbakan Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdikleri rutin haftalık görüşmenin ardından açıklama yaptı. Başbakan Erhrüman, Rum lider Nikos Anastasiadis’in son açıklamalarının çok da umut verici olmadığını ifade ederek, Kıbrıs sorununun bugün başlayan bir sorun olmadığına işaret etti.

Başbakan Erhürman açıklamasında, “Siyasi eşitliği sulandıracak bir anlaşma mümkün değil. Anastasiadis’in bunu kabul etmesi gerekir. Varılacak anlaşma iki toplumun iradesini yansıtmalı, işlevsel olmalı” diye konuştu.

Rum liderin zaman zaman gevşek federasyon zaman zaman da desentralize federasyonu dile getirdiğini söyleyen Başbakan, “Biz de şunu söylemiştik; bu Türk tarafı açısından konuşulamayacak bir şey değildir. Bu Kıbrıs Rum tarafının pozisyonunda olan bir değişikliktir. Dolayısıyla bu konuşulacaksa, Guterres’in raporunda kendi belirttiği yöntem çerçevesinde tabii ki konuşulabilir” dedi.

Ancak Anastasiadis’in yaptığı son açıklamaların bu çerçevenin dışına taşan birşey olduğuna vurgu yapan Başbakan, “Federasyon desentralize de olsa sentralize de olsa, merkezi de olsa kanatları güçlü de olsa, federasyon federasyondur. En temel parametrelerden biri eşitliktir. Ve bu olmazsa olmaz parametredir” dedi.

Editör: TE Bilisim