Sol Hareket, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın, New York temasları çerçevesinde gündeme getirdiği BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmaması yönündeki talebinin, kabul edilemez olduğunu savundu.

Sol Hareket adına yazılı açıklama yapan Abdullah Korkmazhan, “Ateşkesin ve çözümsüzlüğün halen hüküm sürdüğü mevcut koşullarda, BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmamasını ve Kıbrıs'tan çekilmesini talep etmek, tehlikeli ve gerginlik körüklemeye dönük, maceracı, provokatif bir çabadır” iddiasında bulundu.

Özersay’ın BM Barış Gücü’nün yerine ne önerdiğini de paylaşmasını talep eden Korkmazhan, “Yerine ne koyacaksınız? Türk askeri mi devralacak BM kontrolündeki yerleri? Sıfır olan sınırda, olası bir askeri veya provokatif eylem gerçekleşirse kim müdahale edecek?” diye sordu.

“AKINCI’YI AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Özersay'ın, BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmamasının Kıbrıs Türk tarafının talebi olduğunu açıkladığını da savunan Korkmazhan, “4'lü koalisyon hükümetinin bir Kıbrıs politikasının olmadığı oldukça net. Bu durumda Sn Akıncı’yı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Kıbrıs Türk tarafının BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmaması ve Kıbrıs’tan geri çekilmesi yönünde bir politikası var mı?” dedi.

Kıbrıs sorununda ve müzakerelerin yeniden başlaması yönünde çok ciddi perde arkası gelişmelerin yaşandığını ileri süren Korkmazhan, BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanı Lute’un Ocak sonu Kıbrıs’a gelmesinin ve taraflara müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak için referans şartları ile ilgili ortak bir uzlaşı belgesi sunmasının beklendiğini kaydetti. 

Böylesi bir ortamda gerginlik yaratmaya dönük maceracı çabaların sürece zarar verdiğini söyleyen Korkmazhan, referans şartları üzerinde karşılıklı uzlaşıya varılarak müzakerelerin Guterres çerçevesi temelinde biran önce yeniden başlamasını da talep etti.

Editör: TE Bilisim