Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, kamu hastanelerindeki tıbbi donanım, cihaz, ilaç, personel ve yatak eksikliklerinin yarattığı çaresizlik ve tepkilerin karşısında sağlık çalışanlarının yalnız bırakıldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, yeni yıl vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Günümüze kadar sağlıkta ulaşılabilir, eşit ve adil bir hizmet sunumu ve sistem oluşturulamamış; hastanelerdeki tıbbi donanım, cihaz, ilaç, personel ve yatak eksikliklerinin yarattığı çaresizlik ve tepkilerin karşısında sağlık çalışanları yalnız bırakılmıştır. Buna bağlı olarak hasta ve hasta yakınlarının giderek artan sözlü, yazılı ve maalesef fiziki saldırıları karşısında da sağlık çalışanları gerçek sorumlu olan idareciler tarafından yalnız bırakılmıştır” dedi.

Hükümetin aldığı ekonomik önlemler, istihdam politikası ve ekonomik paketler nedeniyle, bazı hizmetlerin yetersiz personelle yürütülmeye çalışıldığını, bunun sonucunda da ek mesai harcamasının arttığını, çare olarak ise sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinden kesinti yapılmasına gidildiğini belirten Gürkut, ancak bakanlıkların harcamalarında ayni tasarrufu göremediklerini ifade etti.

YASAL DÜZENLEMELER BEKLEMEDE

Genel Sağlık Sigortası, hekimler, halk sağlığı ve hasta hakları ile ilgili yasal düzenlemelerin 2018’de hayat bulamadığını, kamu hastanelerinin personel, altyapı ve yatak eksikliklerinin giderilemediğini belirten Gürkut, “Kalp ve damar hastalıkları, kanser nedeni ile can kayıpları ilk sıraları tutarken, 11 yıldır var olan Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma Yasası hala daha tartışılmaya devam etmektedir. Gıda güvenliğimiz sağlanamamış, gençlerimiz arasında alkol ve madde kullanımı artmaya devam etmiştir” dedi.

Gürkut, yeni yıl için, barış içinde bir dünya, insan haklarının ihlal edilmediği, demokratik, ekonomik, bilimsel, kültürel ve sanatsal anlamda üreten, sağlıkta şiddetin olmadığı, toplumsal cinsiyet adaletsizliğinin giderildiği, çocuk istismarlarının yaşanmadığı, acılar ve kayıpların yaşanmadığı bir ülke için çalışmaların yapıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu.
Özlem Gürkut, 2019’da, trafikte can güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, düşünce özgürlüğü, ekonomi alanında yapılması gerekenler olduğuna da dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim