Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a geçmiş olsun dileklerini iletti. Töre, “Rumların bu gibi provakatif eylemleri Kıbrıs Türk halkını asla yıldıramaz ve bizleri haklı davamızdan ve mücadelemizden asla vazgeçiremez” dedi.

Töre yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili konferans vermek amacıyla gittiği İngiltere’nin başkenti Londra’da Cumhurbaşkanı Tatar’ın araç konvoyuna saldırı girişiminde bulunan ve ellerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan bayraklarıyla Tatar’ın bulunduğu aracın önünü kesen provokatör grubun, attığı sloganlarla bir kez daha gerçek Rum zihniyetinin ne olduğunu ve neye hizmet ettiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

“Rumların bu gibi provakatif eylemleri Kıbrıs Türk halkını asla yıldıramaz ve bizleri haklı davamızdan ve mücadelemizden asla vazgeçiremez” diyen Töre, Cumhurbaşkanı’na geçmiş olsun dileklerini iletti.

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yönelik saldırıyı kınadı.

Ertuğruloğlu, “Londra’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a Rumlar tarafından yapılan küstah saldırıyı devletimiz KKTC’ye yapılmış addediyor, şiddetle kınıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” Dedi.

ATAOĞLU

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, İngiltere'de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yapılan sözlü saldırının tamamıyla saygısızlık ve hadsizlik olduğunu söyledi.

Ataoğlu konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Kıbrıs konusuyla ilgili olarak konferans vermek için gittiği Londra Kings College önünde Rum ve Yunanlı öğrenciler tarafından sözlü saldırıya uğraması tamamıyla saygısızlık ve hadsizliktir.

Kıbrıs Türkünü hiç bir ortamda kabul etmeyen bu zihniyetle iki toplumlu federasyon temelinde bir anlaşmanın olmayacağı açıkça görülmektedir. Bu nedenle iki devletli bir çözüm için emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.

Rum tarafının bu yapılanlar karşısında izleyeceği tutumun yakın takipçisi olacağız.”

OĞUZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, İngiltere’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yönelik yapılan saldırıyı kınadı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs konusuyla ilgili olarak konferans vermek için gittiği Londra King's College önünde Rum ve Yunanlı öğrenciler tarafından sözlü saldırıya uğramasını Ersin Tatar’ın şahsına yönelik değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve halkına karşı yapılan bir saygısızlık olarak nitelendirdi.

Bakan Oğuz, kınama mesajında ‘’Adadaki Türk’lerin eşit ve egemen varlığını kabul edemeyenlerin yapmış olduğu bu saldırı bir gerçeği daha ortaya koymuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne inanarak egemen ve eşit temele dayalı bir çözüme karşı mücadelemiz devam edecektir’’ ifadelerine yer verdi.

ŞAN

Maliye Bakanı Alişan Şan, Londra'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yönelik Rum ve Yunan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen saldırı girişimini kınadı; Cumhurbaşkanı Tatar ve heyetine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Maliye Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Şan açıklamasında şunları kaydetti:

“Kıbrıs’ta iki eşit halk olarak yaşamak bağlamında yıllardır vermiş olduğumuz mücadeleyi yok sayan Rum-Yunan ikilisinin siyasi yapısı ve zihniyeti bir kez daha Londra’da ortaya çıkmış ve Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’a yönelik çirkin söylemlerle saldırmışlardır.

HASİPOĞLU

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, İngiltere’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sözlü saldırı girişimini kınadı.

Hasipoğlu, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Kıbrıs konusuyla ilgili olarak konferans vermek için gittiği Londra King's College önünde Rum ve Yunanlı öğrenciler tarafından sözlü saldırıya uğramasını kınayarak “KKTC ve halkına karşı yapılan bir saygısızlıktır” dedi.
Bunun, Adadaki Kıbrıslı Türklerin eşit ve egemen varlığını kabul edemeyenlerin yaptığı bir saldırı olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, "KKTC'ye inanarak egemen ve eşit temele dayalı bir çözüme karşı mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Hasipoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

"Devletimiz diyerek eşit egemenliğimizi talep ettiğimiz yeni vizyondan sonra, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin en büyük ve yegâne korkusu KKTC'nin uluslararası alanda hak ettiği yeri alarak, tanınması olmuştur. Bu husus BM raporlarına da artık yansımıştır. Bu yüzden devletimizin tanınması için vermiş olduğumuz çabalarımızın yanında, doğal gaz, su, mayınların temizlenmesi gibi iki tarafın iş birliği konusunda yapmış olduğumuz önerilere de korkularından sırtlarını dönmüş vaziyettedirler. Ancak korkunun ecele faydası yoktur.

Zamanında eski Cumhurbaşkanı Sayın Talat dahil, devletimizi temsil eden herkese karşı yapılan bu tür çirkin saldırılara yeltenenler bilmelidir ki vermiş olduğumuz haklı davamızı sonsuza kadar savunacak ve asla geri adım atmayacağız”

Hasipoğlu, yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını vurgulayarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

TİCARET ODASI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın faaliyetlerini engelleme girişimlerini şiddetle kınayarak, uluslararası toplumu, Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olan siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonları bir an önce kaldırmaya davet etti.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Londra’daki temaslarının Rum ve Yunanlar tarafından engellenmeye çalışılmasının endişe ile izlendiği ve şiddetle kınandığı vurgulandı.

Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs sorununun yaratıcısı olmadığı halde Kıbrıs sorunundan en büyük zararı gören halk durumuna itildiği ifade edilen açıklamada, bu sonucun ortaya çıkmasında özel olarak Büyük Britanya’nın, genelde ise uluslararası kamuoyunun büyük rolü olduğunun herkes tarafından bilindiği kaydedildi.

-“Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması, bu tür temasların gerektiği şekilde karşılık görmesi sayesinde olacaktır”

“Kıbrıslı Türk liderlerin, bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için Sayın Tatar’ın Londra’da gerçekleştirmekte olduğu türden temaslar yapmaları ve Kıbrıs Türk halkının mücadelesini anlatmaya çalışmaları hem hakkımız, hem bir gereklilik, hem de bir görevidir” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Kıbrıslı Rumların ve onların başlıca destekçisi olan Yunanların bu temasları engellemeye çalışmaları, sorunun gerçek boyutları ile öğrenilmesinden duydukları rahatsızlığın göstergesi olarak kabul edilmeli; insan haklarına ve adalete saygı duyan her devlet ve her kişi, bu temasların sürdürülmesine destek vermelidir. Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması, bu tür temasların gerektiği şekilde karşılık görmesi sayesinde olacaktır.”

-Uluslararası topluma çağrı

Oda açıklamasında, Cumhurbaşkanı Tatar’ın faaliyetlerini engelleme girişimleri şiddetle kınanarak, uluslararası toplum, Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olan siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonları bir an önce kaldırmaya davet edildi.

Londra Kings College’de Cumhurbaşkanımızın katılacağı konferans öncesinde heyetimizin önü kesilmiş, saldırganlar nefret içeren söylem ve pankartlarla bir kez daha niyetlerini ortaya koymuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımıza ve heyetine yönelik düzenlenen bu çirkin eylemi kınıyorum.

Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da haklı davamızı savunmaya devam edeceğiz. Bu tür çirkin saldırılara yeltenenler bilmelidir ki Ada üzerinde yaşamını süren iki eşit halktan biriyiz. Vermiş olduğumuz haklı davamızı sonsuza kadar savunacak ve asla geri adım atmayacağız.”

KIBTES

Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES), Londra’da Rum ve Yunanlıların Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konvoyuna saldırmasını şiddetle kınadı.

KIBTES Başkanı Himmet Turgut yaptığı yazılı açıklamada, Londra’da Kings College’de Kıbrıs konusuyla ilgili konferans vermeye giden Cumhurbaşkanı Tatar’ın konvoyuna Yunan bayrakları taşıyan bir grubun, “Türklere ve Tatar’a ölüm, Türkiye Kıbrıs’tan dışarı” sloganları atarak, saldırı girişiminde bulunmasını üzülerek takip ettiklerini belirtti.

Turgut, “Yıllardır her fırsatta görülen ve maalesef yine tekrarlanan adadaki Türk varlığının hazmedilememesine yönelik düşmanlık zincirinin son halkasını oluşturan bu tarz tahrik edici tavırların, Kıbrıs Türkleri olarak bizleri asla şaşırtmadığının altını çiziyor, bu faşist tutumu şiddetle kınıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Kıbrıs Türk halkının bağımsız ve egemen duruşunu savunan haklı mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayan Turgut, Kıbrıs Türk toplumunu da seçilmiş Cumhurbaşkanına sahip çıkmaya davet etti.

ÜNSAL

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Kıbrıs sorunuyla ilgili konferans vermek amacıyla gittiği İngiltere’nin başkenti Londra’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yapılan çirkin saldırıyı esefle kınadı.

Ünsal yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’a yapılan saldırının kabul edilebilir bir tarafı olmadığını vurgulayarak, menfur olayın sorumlusu veya sorumlularının adalete teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar’a geçmiş olsun dileklerini ileten Ünsal, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti.

Editör: TE Bilisim