Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde 8 günde görüşülen 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü bugün onaylandı.

Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine ilk sözü UBP Genel Başkanı Ersin Tatar aldı. Tatar, giderlerdeki artışın gelirlerin üzerinde olduğunu, bütçedeki açığın büyüdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Bu işin içinden yumuşak geçişlerle çıkamayacağız. Tedbir alınmalı. Bu kadar açığın olduğu bütçede ekonomi de belirsiz olacak. Ekonominin seyrine hükümet ve bütçe yön verir. Bu bütçe belirsiz…Halk nazarında başarısız bir hükümet var. Ekonomiye de güven yok”

Bütçede 150 milyon TL’nin ek mesai için ayrıldığını söyleyen Tatar, “Ben Maliye Bakanı iken bu rakam 35 milyon TL’ydi. Hükümet bu konuda çalışma yaptı ama irade göstermedi” dedi.

Tatar, “Direk kazananlardan tahsilat da artırılamadı. Mutlaka çalışmalar var ama denge istenen noktada değil” şeklinde konuştu.

Ersin Tatar, TC ile KKTC’nin 2019-2021 protokolünün ne zaman imzalanacağının da belli olmadığına işaret ederek, “Reformları yapamadığımız için mi kaynak gelmiyor yoksa Türkiye ile sıkıntı mı var? Kafalar karışıyor. Bu paraların gelmemesi veya geri gitmesi yazık… Ortaya irade koyun” dedi.

Ercan Havalimanı konusunda da konuşan Tatar, “2019’da Ercan’dan alınması öngörülen gelir 197 milyon TL. Bütçe hazırlanırken Euro kaçtı? Euro düşüyor. Bu rakam 175 milyona düşecek. Kurlar oynuyor. Bu bütçe ne kadar sağlıklı?” şeklinde konuştu.

Ersin Tatar, “Bu bütçenin sürdürülebilir hale gelmesi için reformlar hızlandırılmalı. Hükümet ortakları arasında reformlar konusunda sıkıntı varsa bunu yeniden ele alsınlar. 2019-21 protokolünün imzalanmaması talihsizliktir, hatadır ve eksikliktir. Bütçe açıklarının nasıl giderileceği de belirsiz..  Tereddütlerim ve üzüntülerim var” dedi.