Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oluşturulan ve dün ilk toplantısını yapan “Acil Kriz Masası” kısa ve uzun vadede hayata geçirilecek iki karar aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda iş kazalarının önlenmesi için kriz masası oluşturuldu. Paydaşların ve bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, sorunun müdahaleyle değil önlemle çözülebileceğini söyledi. 

Taraflar, dünkü toplantıda, iş kazaları konusunda bugüne kadar neler yaşandığını değerlendirdi, iş kazalarının önlenmesi için bundan sonra neler yapılması gerektiğini 
konuştu. 

İKİ ÖNEMLİ KARAR 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oluşturulan ve dün ilk toplantısını yapan “Acil Kriz Masası” kısa ve uzun vadede hayata geçirilecek iki karar aldı. Buna göre, kısa vadede tehlike tespit edilen inşaatların faaliyetleri durdurulacak, uzun vadedeyse iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının çözümü için komite oluşturulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararlar şöyle duyuruldu:“1. Kısa vadede, Çalışma Dairesi tarafından yapılacak denetimlerde; iş sağlığı ve güvenliği açısından insan hayatı için acil ve tehlikeli bir durumun tespiti halinde inşaat faaliyetinin durdurulması.Bu amaçla bugünden itibaren Çalışma Dairesi Müfettişleri tarafından yapılacak denetimlerde iş sağlığı ve güvenliği açısından ‘hayati tehlike’ tespit edildiği takdirde; acil önlemleri almayan inşaatlar Daire tarafından durdurulacak.2. Uzun vadede, iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının çözümü için komite oluşturulması. Toplantıda bulunan her paydaş örgütün genel başkanı ve Çalışma Dairesi Müdürü’nün katılımıyla iş sağlığı ve güvenliği alanında bütünlüklü çözüme ulaşılması amacıyla kurumlararası işbirliği, etkin denetim ve haksızlıkların ortadan kaldırılması için ilgili alt komitelerin oluşturulması kararlaştırılmıştır.” 

ÇELER: “GİRNE’DE YİNE İŞ KAZASI OLDU…BU 5’İNCİ KAZA…” 

Toplantının başında basına kısa bir açıklama yapan Çeler, iş kazalarının uzun süreden beri ülkede sıkıntı yarattığını kaydederek, Girne’de bugün yine bir iş kazası meydana geldiğini, işçinin kolunun kırıldığını söyledi. 

Çeler, önceki gün de Güzelyurt’ta marangoz yanında çalışan bir işçinin parmaklarını kestiğini, tüm bunlarla 2018’in başında beş iş kazası meydana geldiğini belirtti. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atandığı günden beri iş kazalarıyla ilgili durmadan ihbar aldıklarını da kaydeden Zeki Çeler, bu sorunun giderilmesinin elzem olduğunu söyledi. 

Çeler, kısa açıklamasını şu sözlerle tamamladı: 

“Bir tarafta ülke ekonomisine katkı sağlayan müteahhitler, taşeronlar… Diğer tarafta ekmek parası için çalışan insanlarımız… Kimisi usulüyle, kimisi maalesef çalışma izinsiz çalıştırılan arkadaşlarımız…Ve ülkemizde iyi niyeti göstermek adına belki zamanında belli başlı kararlara tolerans gösterilerek, bu kararlar göz ardı edilmiş olabilir ama bugünden itibaren böyle toleranslara kimsenin tenezzül etmesini istemiyorum.” 

Bottom of Form

Editör: TE Bilisim