Thalassaemia Derneği, Dünya Thalassaemia Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Mesajda, 1993 Yılında Uluslararası Thalassemia Federsyonu tarafından ilan edilen 8 Mayıs Dünya Thalassaemia gününün dünyadaki tüm thalassaemialıların daha iyi tedavi almaları, ihtiyaçları olan kanı tedarik edebilmeleri ve Thalassaemia önleme programlarının uygulanması amacını taşıyan bir farkındalık günü olduğu vurgulandı.

Ülkede 1978 yılından itibaren 42 yıldır  faaliyet gösteren derneğin Kuzey Kıbrıs’ta Thalassaemia mücadelesinde çok önemli adımlar atılmasına vesile olduğu hatırlatıldı.  

“1980 yılından beridir uygulanan Thalassaemia taşıyıcılık testleriyle, ülkede yeni Thalassaemia doğumları engellenmiştir” denilen açıklamada, pahalı ve zor bir tedavi gerektiren thalassaemia için derneğin yıllardır çalışmakta olduğu, ve devlet ile hükümetlerin de bu soruna destek olmasıyla bugün  dünyada iyi bir yerde bulunulduğu kaydedildi.

Kan sıkıntısı geçmiş yıllara göre azalsa da, Sağlık Bakanlığının bu konuda planlı çalışmalarda bulunup eksikliklerin giderilmesi için dernekle birlikte işbirliğine katkı koymalısı gerektiği kaydedildi.

Dernek Başkanı Ahmet Varoğlu imzasıyla yayınlanan mesaj şu ifadelerle devam etti:

“Özellikle içinde bulunduğumuz Kovid-19 salgınında çok ciddi anlamda sıkıntıllar çekmekteyiz.  Kan bulma problemini yaşayan en çok biz Thalassaemialılar artık tamamen bu sorundan kurtulmak istiyoruz.

Ülkemizde Thalassaemia sorunu yeni doğumların olmaması açısından aşılmış olabilir ancak tedavi alan Thalassaemialılar bu tedavilerin sürdürülmesinde sorun yaşamaktadırlar. Yapmak zorunda olduğumuz birçok önemli ve gerekli laboratuvar tahlilleri devlet hastanesinde yapılmamaktadır. Yine  ihtiyaç duyulan birçok ilaç eczanede bulunmamakta ve kişiler dışarıdan bu ilaç ve tahlilleri yapmak zorunda kalmaktadırlar.  Yıllardır Engellileri Koruma rehabilite ve İstihdam yasası gereği engelli istihdamları yapılmamaktadır. Bu yıl malesef düm dünyada yaşanan Kovid-19 salgını nedeniyle faaliyet gerçekleştiremesek de buradan tüm dünyadaki Thalassaemialıların 8 Mayısını kutlar herkese hak ettiği hizmetin verilmesini talep ederiz.”

Editör: TE Bilisim