BASIN TOPLANTISINDA VERİLER PAYLAŞILDI

Tıp-İş Başkanı Dr. Ahmet Varış, sağlıkla ilgili uygun takvimlendirme yapılmaz, personel, alt yapı ve yasal eksiklikler ivedilikle giderilmezse kamu sağlık hizmetlerinin durabileceği uyarısında bulundu.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, 7-14 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Dünya Sağlık Haftası” nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. TIP-İŞ Başkanı Dr. Ahmet Varış basın toplantısında, hem bazı veriler paylaştı, hem de uyarılarda bulundu. Varış, “Girne ve Cengiz Topel’de akşam 23.00’ten sonra acile başvuran hastaların tamamı kayıt yaptırmadan muayene oluyor” dedi.

TIP-İŞ UYARDI

1 MİLYON HASTA MUAYENE EDİLDİ

Tıp-İş Başkanı Dr. Varış, ülke genelinde acile başvuranların poliklinikte muayene olanlardan fazla olduğuna dikkat çekti ve kamu hastanelerinde 300’e yakın hekimin 2017’de bir milyon civarında hastayı muayene ettiğini belirtti.

Dr. Varış, kamu hastanelerine başvuran hastaların gerek poliklinik hizmetleri, gerekse cerrahi müdahaleler açısından bekleme sürelerinin hekimlerin arzu ettiği seviyede olmadığını kaydetti. Varış, temel sorunun hekim ve sağlık çalışanı sayısının yetersizliği, alt yapı eksiklikleri ve nüfusun artması olduğunu söyledi.

 

TIP-İŞ UYARDI

 “ÖNERİLEN MUAYENE SÜRESİ 20 DAKİKA”

Dünya Sağlık Örgütü'nün her bir hasta için önerdiği muayene süresinin ise 20 dakika olduğunu belirten Varış, “ülkemizde de bunun dünyadaki kriterler çerçevesinde düzenlenmesini öneriyoruz” dedi.

TIP-İŞ UYARDI

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Tıp-İş Başkanı Varış, kamu hekimlerinin yasal hakkı olan eğitim ve burs/kurs ödeneği haklarının idare tarafından etkin şekilde uygulanmasını istedi. Ahmet Varış, bu alandaki aksaklıkların giderilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması için Sağlık Bakanlığı’na işbirliği çağrısı yaptı.

TIP-İŞ UYARDI

 “KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ DURABİLİR”

Tıp-İş Başkanı Dr. Ahmet Varış, sağlıkla ilgili uygun takvimlendirme yapılmaz, personel, alt yapı ve yasal eksiklikler ivedilikle giderilmezse kamu sağlık hizmetlerinin durabileceği uyarısında da bulundu.

TIP-İŞ UYARDI

HEKİM İSTİFALARI VE KAPANAN BÖLÜMLER

Hekim istifalarıyla kapanan branşlar konusunda da bilgi veren Dr. Varış, Çocuk Nefroloji, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Nöroloji, Çocuk Alerji ve İmmünoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Erişkin Gastroenteroloji bölümlerinin kapandığını söyledi. Ada genelinde sadece 2 plastik cerrahın görev yaptığını söyleyen Tıp-İş Başkanı Varış, bu sayının 6’dan 2’ye düştüğünü belirtti. 11 olan kardiyoloji kamu hekimi sayısının 6 istifayla 5’e düştüğünü belirtti.

TIP-İŞ UYARDI

 “SİSTEMİN DEĞİŞMESİ İÇİN CESARET GEREK”

Basın toplantısında söz alan da Dr. Ahmet Körceğez de sistemin değişmesi için cesaret gerektiğini söyledi.