Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi yıllarında, 10-13 Şubat 1964 tarihlerinde Limasol'da verdiği direniş ve bu direnişte şehit düşenler yarın anılıyor.

Alayköy’de iftar programı Alayköy’de iftar programı

Girne Kaymakamlığı'nın açıklamasına göre anma töreni, Limasol-Girne Şehitleri ve Özgürlük Anıtı'nda saat 10.00’da yapılacak.

Anma töreninde protokol sırasına göre anıta çeleklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.

Tören, şiirlerin okunması ve konuşmalarla sona erecek.

-TMT Mücahitler Derneği'nden mesaj

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, Limasol Direnişi’nin 60. yılında kanları ve canları ile Kıbrıslı Türklere bağımsız bir devlet armağan eden aziz şehitleri ve kahraman gazileri minnet ve şükranla andıklarını vurguladı.

Bayar, Limasol Direnişi’nin 60. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Atalarımız Türk-Osmanlı’nın 2 Temmuz 1570 günü ilk fethettiği yerleşim yerimiz olan Limasol, ikinci destanını 10-13 Şubat 1964 tarihinde yazmıştır.

10 Şubat’ta başlayan Rum saldırılarına 11 Şubat’ta karşılık veren mücahitlerimiz, kale civarında ilk Rum saldırılarını püskürttüler. 13 Şubat sabahının ilk ışıklarıyla zırhlandırılmış dozerler öncülüğünde yüzlerce Rum çapulcu Limasol’un Türk bölgesine karşı taarruza geçti.

Magic Bar bölgesindeki Türk mevzileri tank ve roketatar mermileriyle harabeye çevrilince mücahitlerimiz Yeni Klinik mevziine çekilerek kahramanca direnişlerini sürdürdüler. Bu direniş esnasında 5 mücahidimiz şehit düştü. Rum zırhlı aracı tahrip edildi.

Limasol Türk bölgesinde Mücahitlerimizin direnişi karşısında sonuç alamayan Rumlar ateşkes anlaşmasını kabul edip imzaladılar. Akabinde Limasol Sancağı'na bağlı Piskobu, Bağlarbaşı, Aşağı Binatlı, Evdim ve Çanakkale Türk yerleşim yerlerimize karşı saldırılarda bulundular. Ancak şehit ve yaralılar vermelerine ve kıt imkânlarına rağmen yiğitçe direnen Mücahitlerimiz Rumlara geçit vermedi. Bu direnişlerde ‘Limasolun Sesi’ radyosunun yayınları Mücahitlerimize büyük bir moral güç kaynağı olmuştur.”

Bayar, mesajında ayrıca “Barış, huzur ve güven içerisinde sürdürdüğümüz bugünkü yaşantımızı borçlu olduğumuz başta Anavatan ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetlerimize en içten sevgi ve saygılarımızı sunarız” dedi.