Türkiye Ticaret Bakanlığınca, çocuklara yönelik radyo ve televizyon programlarında, "abur cubur" diye tabir edilen çikolata, şeker, gofret, cips gibi aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamının yapılması yasaklandı.
Bakanlığın Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelikle çocuklara yönelik reklamlarda düzenlemeye gidildi.
Buna göre, çocuklar için hazırlanan radyo ve televizyon programlarında ve münhasıran çocuklara yönelik diğer her türlü mecrada, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan gıda ve içecekler listesinin kırmızı kategorisinde yer alan çikolata, şeker, gofret, enerji barı, kek, tatlı bisküvi, meyveli pay, çikolata kaplı bisküvi, cips, gevrek çerezler, meyve suları, enerji içecekleri, tatlandırıcılı tüm içeceklerle yenilebilir buzlar gibi aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamı yapılamayacak.
Yetişkinlere yönelik programlarda ise bu ürünlerin reklamının yapılması halinde, televizyonda ekranın alt kısmında izleyiciler tarafından rahatça okunabilir akar bant şeklinde, diğer mecralarda ise mecranın yapısına uygun bir şekilde, içinde düzenli ve dengeli beslenmeyi teşvik eden ifadelerin bulunduğu yazılı veya sözlü uyarılar yer alacak. Ürün gruplarında kullanılacak ifadeler Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.
"ABUR CUBUR" İÇİN HEDİYE VERİLEMEYECEK
Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaların satışını artırmaya yönelik uygulamalar kapsamında, çocuklar hedef alınarak, ürünle birlikte çocukların ilgi alanlarına ve beğenilerine yönelik hediyeler verilemeyecek ve benzeri hiçbir pazarlama tekniği uygulanamayacak.
Gıda üreticilerinin uyum sağlayabilmeleri için 30 Haziran 2019'da yürürlüğe girecek düzenleme hükümlerine aykırı davrananlar hakkında reklamın veya promosyonun yayınlandığı mecraya göre Reklam Kurulu tarafından 8 bin 546 lira ile 341 bin 921 lira arasında idari para cezası uygulanacak. İhlalin tekrarı halinde Kurul cezayı 10 katına kadar artırmaya yetkili olacak.
Yönetmeliğin, "aynı amaca ya da ihtiyacı karşılamaya yönelik rakip mal veya hizmetlere ilişkin hususların karşılaştırıldığı reklamlarda, rakiplere ait ürün adı, marka, logo, ticaret unvanı, işletme adı veya diğer ayırt edici unsurlara yer verilmeyeceği"ne ilişkin maddesi ise bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Çocuk programlarında "abur cubur" reklamına yasak

YORUM EKLE
1
Türkiye gazetelerinin manşetleri
2
Hava mevsim normallerinin 2 ile 3 derece altında
3
Adli kontrol kararına itiraz etti
4
Genelkurmay çatı davasında tahliye kararı
5
Harçlara 1 Ocak’tan itibaren artış getririldi
6
Bakan Özyiğit, Umut Otizm Derneği yetkilileri ile...
7
2018’in yılının sona ermesine sayılı saatler...
8
Merkel ve Putin Suriye konusunu görüştü
9
Filipinler’de 7 büyüklüğünde deprem
10
Bağımsızlık Yolu, 4. kuruluş yıl dönümü nedeniyle...
SON DAKİKA HABERLERİ
Lefkoşa
DENİZ ÇORBA ECZANESİ
Tel: 03922237272
Lefkoşa
YEŞİM ECZANESİ
Tel: 03922256918
Lefkoşa
ADAHAN ECZANESİ
Tel: 03922273700
Girne
BARIŞ ECZANESİ
Tel: 03928218410
Girne
DÜNYA ECZANESİ
Tel: 03928150009
Gazimağusa
REZAN ECZANESİ
Tel: 03923656911
Gazimağusa
İÇTEN ECZANESİ
Tel: 03923652200
Güzelyurt
KIVANÇ UFUK ECZANESİ
Tel: 03927141894
İskele
Mehmet İlban Eczanesi
Tel: 0392 371 23 66
Üst Mesarya
MELİZ ECZANESİ
Tel: 03922323100
Alt Mesarya
HERA AKESEN ECZANESİ
Tel: 05338222999
Karpaz
GÜRSEL ECZANESİ
Tel: 0392 374 51 70
Karpaz
OLGUN KAHYAOĞLU ECZANESİ
Tel: 05338325742
Lefke
İLKSEN ECZANESİ
Tel: 03927278240
SIRADAKİ HABER