Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklı ortaya çıkan gerilime ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Bölgeye kıyısı bulunan bazı ülkelerle yaşanan siyasi ihtilafa dikkat çeken İbrahim Kalın, “Kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz” dedi.

Kalın, Yunanistan’ı işaret ederek “Şu anda geldiğimiz noktada iklim, bu görüşmelerin başlamasına çok daha müsait hale gelmiş durumda. Yakın bir vadede bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, istikşafi görüşmeler tekrar başlayabilir” ifadelerini kullandı.

Şu anda İsrail ve Mısır’la bazı siyasi görüş ayrılıkları bulunduğunu kaydededn İbrahim Kalın, bunların enerji konusunda iş birliği yapmanın önünde bir engel olmadığını vurguladı.

Kalın, “Çünkü hepimiz son tahlilde bu coğrafyanın bir parçasıyız, coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre bu gerçekler ışığında hareket etmemiz gerekir. O yüzden de son dönemde daha sık dile getirilen bütün Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz. Cumhurbaşkanımız da zaten bunu muhataplarına iletti, ifade etti. Hem AB Başkanı’na hem Sayın Merkel’e, muhtemelen önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde de bu konu tekrar gündeme gelecek. Biz buna olumlu bakıyoruz” dedi.

İhtilaflı alan diye tarif edilen yerlerde de bir zenginlik varsa bunların paylaşılabileceğini kaydeden Kalın, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının bütün ülkelerin faydasına olacak bir değere dönüştürülebileceğini söyledi.