İstanbul Heybeliada'da çıkan ve rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın, yaklaşık 2 saat süren çalışmayla kontrol altına alındı. Ada halkı da, insan zinciri oluşturarak pet şişelerle söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın bölgesindeki 230 kişi tahliye edildi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Heybeliada'da Kuleli Köşk mevkiindeki ormanlık alanda saat 13.15 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen Adalar İtfaiyesi, yangına müdahale etmeye başladı.

Orman Genel Müdürlüğü de yangın bölgesine 4 uçak, 5 helikopter ve 5 arazöz sevk etti. Kartal ve Maltepe itfaiye ekipleri de adaya yönlendirildi.

Ada sakinleri de beş litrelik pet şişelere doldurdukları sularla elden ele alevlerin büyümesini önlemek için yoğun çaba sarf etti.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yangının saat 14.55 itibarıyla kontrol altına alındığını bildirdi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Valiliği'nden yangının kontrol altına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Saat 13.15'te Heybeliada Kuleli Köşk mevkisinde çıkan yangın, halkımızın gönüllü katılımı, güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekiplerince yapılan yoğun ve gayretli çalışmalar neticesinde saat 14.55 itibarıyla kontrol altına alınmıştır. Yangın söndürme çalışmalarına, havadan 1 uçak ve 4 helikopter, karadan 30 arazöz, 12 itfaiye aracı, 8 TOMA ile 500'ün üzerinde Orman Bölge Müdürlüğü, güvenlik, itfaiye personeli ve yangın söndürme gönüllüsü katılmıştır.

Orman Bölge Müdürlüğü, Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Adalar Belediye Başkanlığı ve katkı sağlayan tüm kurumlarımızın personeli ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.''

YANGIN BÖLGESİNDEKİLERE TAHLİYE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yangın ihbarı üzerine bölgeye acil durum müdahale gemisi Nene Hatun ile KEGM-3, KEGM-5 ve KGEM-6 botlarını 28 personelle sevk etti. KEGM-3 botu, bölgedeki vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdi.

KEGM-5 hızlı tahlisiye botu bölgede konuşlanırken, Nene Hatun gemisi de Büyükada ve Heybeliada arasında teyakkuz halinde bekletildi.

İstanbul Valiliği, Çam Limanı mevkisinde bulunan 230 vatandaşın, Kıyı Emniyeti ve Sahil Güvenlik ekiplerince güvenli bölgelere sevk edildiğini bildirdi.

Bu arada, Türk Kızılay, Heybeliada'da bulunan Gençlik Kampı'ndaki öğrencileri tahliye ederek güvenli bölgeye alındığını duyurdu. Kızılay, kamp personeliyle söndürme çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, yangına ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Heybeliada'da çıkan yangına bölgedeki tüm itfaiye ekiplerimiz tarafından müdahale ediliyor. Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli şekilde yangını büyümeden kontrol altına almaya çalışıyoruz. Gelişmeleri paylaşacağız.

Heybeliada’da yangına Kartal, Maltepe, Büyükada İtfaiyelerimiz 36 personel ve 10 araçla, Orman Genel Müdürlüğü 1 helikopter ve 2 arazöz ile müdahalede bulunuyor, 2 helikopter ve 1 uçak yangın bölgesine seyir halinde. Takviye ekipler hızla yangın bölgesine sevk ediliyor.''

İKİ İTFAİYECİ HASTANEYE KALDIRILDI

Yangına müdahale eden iki itfaiye eri dumandan etkilendi. İtfaiyeciler tekneyle Maltepe Sahili'ne getirildi. İtfaiye erleri ambulansla hastaneye kaldırıldı.

"YANGIN 3 YERDE BAŞLADI"

İBB'den yapılan açıklamada, İstanbul İtfaiyesi'nin, Adalar, Kartal, Maltepe, Fatih müfrezeleri ile 40 personel 12 araçla yangına karadan müdahale ettiği belirtildi.

Adalar seferi yapan Şehir Hatları vapurlarının da güvenlik nedeniyle Heybeliada’ya uğramadığı aktarılan açıklamada, itfaiye ekiplerinin de yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, yangının 3 farklı yerde başladığını, hızlı müdahale ile 2 bölgedeki alevlerin kontrol altına alındığını bildirdi.

Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Albayrak, Kartal ve Maltepe sahilinde destek itfaiye ekiplerinin de hazırda bekletildiğini, ahtapot denilen uzun mesafelerde dakikada 6 ton su pompalayan aracın da Heybeliada’ya getirildiğini aktardı.