Türkiye'de AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, S-400 geriliminin temel nedeninin, Türkiye'nin kendi savunma şemsiyesini, kendi milli savunma sistemlerini geliştirebilecek altyapıya sahip olmasını engellemek olduğunu kaydetti.

Florya Sosyal Tesislerinde düzenlenen, "Alevi Anadolu İnanç Önderleri Birliği Buluşması"nda Kurtulmuş, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, bugünkü gazetelere bakıldığında Türkiye'nin hangi meydan okumalarla karşı karşıya kaldığının açık olduğunu anlattı.

Türkiye'nin bir taraftan S-400 krizi üzerinden ABD ile yüksek bir gerilim, bir taraftan da F-35 krizi ile aynı şekilde büyük bir kriz yaşadığını dile getiren Kurtulmuş, "Diğer taraftan hemen sınırlarımızın güneyinde PYD ve YPG’ye olağanüstü destekler verilerek bölgenin yeniden dizayn edilmeye çalışıldığı, yeniden bölgenin bir şekilde değiştirilmeye çalışıldığı, son derece ağır bir siyası tavırla karşı karşıya kalıyoruz." diye konuştu.

"Aynı şekilde Doğu Akdeniz’de hemen Kıbrıs’ımızın yanında Türkiye olarak doğal gaz arama faaliyetlerimizi, petrol arama faaliyetlerimizi yoğunlaştırdıkça ve ciddiyetleştirdikçe dünya alem yolun karşısına geçiyor." diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Başta Güney Kıbrıs, yani Rum yönetimi olmak üzere Türkiye’nin petrol aramasından bir şekilde rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar. Dünyanın bütün orduları burada. Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere. Zaten İsrail büyük bir silahlı güce sahip bu bölgede... Bu coğrafyada hem askeri birlikleri var hem olan birliklerinin sayısını arttırıyorlar hem de Doğu Akdeniz’deki savaş gemileri üzerinden yeni bir denge oluşturmaya çalışıyorlar."