ERDOĞAN’DAN KIBRIS VURGUSU

 

Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen Türkiye-AB zirvesi sonrası ortak açıklama yapıldı. AB ile ilişkilerde zorlu bir dönemi geride bırakmayı umduğunu söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB'den beklentilerimizi yazılı olarak ilettik. Gelin istikrar için birlikte çalışalım" dedi. Erdoğan, vize serbestisiyle ilgili olarak da "Vize serbestisi için AB adımını bir an önce atmalı" açıklamasında bulundu.

 

Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan'ın Varna kenti, Türkiye- AB zirvesine ev sahipliği yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-ClaudeJuncker ve Bulgaristan Başbakanı BoykoBorisov ile çalışma yemeğinde Euxinograd Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. Bu tür teknik konuları siyasetin meselesi haline getirmemeliyiz." dedi.

 

Vize serbestisini değerlendiren Erdoğan, "Bununla ilgili çalışma kağıdımız şubat ayı başında AB Komisyonu'na sunulmuştu. AB tarafına çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de söyledik. AB, bu noktada adımını bir an önce atarsa o da bizi rahatlatacaktır. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın AB'ye olan güvenini sarsacak bir hal almamalıdır." kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs meselesinin seyrinden bağımsız olarak, adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk,  ise Türkiye'nin göçmenler konusundaki çabalarını takdir ettiklerini belirterek, Kıbrıs kendi kaynaklarını araştırma hakkına sahip olduğunu vurguladı ve  Türkiye'yeAfrin harekatıyla ilgili çekincelerini ilettiklerini söyledi.

 

AB Komisyonu Başkanı Jean-ClaudeJuncker de konuşmasında Göçmenlere yaptıkları için Türkiye'ye teşekkür ettiklerini belirterek: “ Bizi birleştiren hususlara değinmeliyiz. Aslında ortak çıkarlara ve ortak zorluklara sahibiz ve bunlara birlikte cevap bulmalıyız. Güvenlik konularıyla ilgili olarak jeostratejik çıkarlara sahibiz. Müzakerelerin devam edeceğinin garantörüyüm” dedi.

Junker Türkiye’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini de açıkladı.

 

Editör: TE Bilisim