YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, yayınladığı basın açıklaması ile Kıbrıs sorunu konusundaki düşüncelerini aktardı. Arıklı şunları kaydetti:

Anastasiades’in, Rum Ulusal Konseyine, 23 Ekim 2018 tarihinde sunduğu gevşek federasyon formülünü müteakiben, 6 Kasım 2018 tarihinde düzenlediği basın toplantısında,

*Kıbrıslı Türklerin federal organlara etkin katılımını baş sorun olarak nitelemesi,

*Kurulacak sistemin işlerliğinin, Kıbrıs Türk tarafının devlete eşit katılımıyla, etkin şekilde yürümeyeceğini ifade etmesi,

* Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini, azınlığın çoğunluğa hükmetmesi olarak görmesi,

*Dönüşümlü Başkanlığa hiç atıfta bulunmaması,

* Doğalgaz aramalarına devam edeceğini vurgulaması,

* Konfederasyona  karşı olduğunu açıklaması ve adil bir çözüme uzak ifadelerle, üniter bir yapıyı işaret ederek,  siyasi eşitliğin temelini oluşturduğu  federasyondan ve federasyonun, çözüm yöntemi olarak belirtildiği BM parametrelerinden ne denli uzaklaştığını ortaya koyuyor.

Hal böyle iken, Sayın Cumhurbaşkanımız Rum tarafının bu duruşuna rağmen dün CNN Türk’te yer alan röportajında  şunları vurgulamıştır;‘’Birleşmiş Milletler ile karşı kaşıya gelmemeliyiz. Bu parametreler öldü bitti dediğim anda Kıbrıslı Türkler artık çözüm parametrelerinin dışındadır, başka şeyler düşünüyorlar, o zaman yapacak bir şey yoktur deyip bu işin sorumluluğunu bizim omuzumuza yıkacaklar. Buna müsaade etmememiz lazım’’.

Rum liderin beyanları çok açık ve anlaşılır şekilde ortadayken, federasyon temelini bütünüyle sarsmış ve federasyonun temel gereklerini tamamen yok saymışken, dolayısıyla BM parametrelerinin dışına taşmış ve çiğnemişken, Cumhurbaşkanımızın BM parametrelerine  bağlı kalma yönündeki duruşu, Anastasiades’in çözüme yönelik duruşunu ört bas etmekten ve çözüm istemeyen tarafın kim olduğunu dikkate getirmekten kaçınmaktan başka bir amaca dönük olmadığını değerlendiriyoruz.

Öte yandan  Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu "Federasyon temelli görüşmelerin Türkiye açısından kapandığını ifade etmiş ve  Rum tarafına çok açık bir soru sormuştur. O soruda şudur; "Ne istiyorsunuz? Önce ona karar verin. Onu konuşalım".

Hal böyle iken Sayın Akıncı hala daha "Ben BM Parametrelerinin dışına çıkmam ve Federasyondan başka şey konuşmam" diyerek her teklife ve yeni fikirlere kapalı bir tutum sergilemektedir. Bize göre Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Çavuşoğlu’nu anlamalı ve onunla diyaloğunu geliştirmelidir. Çünkü Sayın Çavuşoğlu Türkiye Cumhuriyetini temsil etmektedir.

Biz bu yolu ancak Türkiye ile birlikte yürüyebiliriz. Bunu herkesin anlamasında büyük fayda görüyoruz.”

Editör: TE Bilisim