Kıbrıs gazetesinin haberine göre, Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) üç ayda bir yaptığı anket çalışmasında yeniden cumhurbaşkanlığı seçimini ele aldı.

 Ergül Ernur’un özel haberinde, Anket çalışmasında henüz cumhurbaşkanı adaylarının isimleri belli olmadığından, mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkanları (Cemal Özyiğit hariç) ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın isimlerinden oluşan bir liste oluşturuldu.

Aralık 2018 anketinde olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı’na yeniden aday olması durumunda en güçlü aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oldu. Hatta, üç aylık sürede Akıncı, oy oranını artırdı.

İkinci sırada Tatar, üçüncü sırada Erhürman, dördüncü dırada Özersay, beşinci sırada Denktaş ve altıncı sırada Arıklı yer aldı.

Ancak ankette “diğer” yani söz konusu isimler haricindeki başka bir adayı destekleyeceklerin oranının yüzde 21 olması, dengelerin değişebileceğini gösteriyor.

Akıncı’ya yüzde 31.92 destek, yüzde 37.2’ye çıktı

CMIRS Direktörü Mine Yücel, son günlerde gündeme girmeye başlayan konulardan biri olan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ankete katılanlara yeniden aynı soruyu yönelttiklerini söyledi.

Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman, Ersin Tatar, Kudret Özersay, Serdar Denktaş ve Erhan Arıklı’nın isimlerinin yer aldığı olası aday listesinde, Akıncı’nın cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı konumunda olduğunu belirten Yücel, Mart 2019 anketinde Akıncı’nın oy oranını yüzde 31.92’den yüzde 37.2’ye yükselttiğini söyledi.

Yücel, Tatar’ın oylarını yüzde 20.61’den yüzde 14.2’ye; Erhürman’ın yüzde 16.36 olan oy oranını yüzde 12.4’e; Özersay’ın yüzde 11.11 olan oy oranını yüzde 9’a; Denktaş’ın da yüzde 5.45 olan oylarını yüzde 5’e gerilettiğini söyledi.

Arıklı’nın yüzde 4.85 olan oy desteğini yüzde 1.2’ye düşürdüğünü belirten Yücel, listedeki isimlerin dışında çıkacak herhangi bir adaya desteğin ise, yüzde 21 oranında olduğunu kaydetti.

İlçeler bazındaki dağılımlar incelendiğinde Mustafa Akıncı’nın diğer olası adaylara kıyasla İskele dışındaki tüm ilçelerde daha önde göründüğünü belirten Yücel, İskele’de ise katılımcıların oylarının yoğunluklu olarak Tatar, Özersay ve Arıklı arasında yakın şekilde paylaşıldığını ifade etti.

Lefkoşa’da birinci yok

Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman, Ersin Tatar, Kudret Özersay, Serdar Denktaş ve Erhan Arıklı’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğu varsayılarak yapılan ankette, bölgesel dağılıma da bakıldı.

Akıncı diğer olası adaylara kıyasla İskele dışındaki tüm ilçelerde daha önde görünüyor.

Akıncı, Girne’de lider görünürken, Erhürman Mağusa’da, Denktaş da Güzelyurt’ta birinci çıkıyor. Tatar, Özersay ve Arıklı ise İskele’de birinci görünen isimler.

Adaylar arasından Lefkoşa’da birincilik yakalayan olmaması, başkentte oylarında farklı isimler üzerinde dağılım gösterdiği anlamına geliyor.

 Adayların ilçelere göre destek oranları şöyle (en yüksekten en düşüğe);

Mustafa Akıncı; Girne, Mağusa, Güzelyurt, Lefkoşa, İskele.

Ersin Tatar; İskele, Lefkoşa, Mağusa, Güzelyurt, Girne.

Tufan Erhürman; Mağusa, Girne, İskele, Güzelyurt, Lefkoşa.

Kudret Özersay; İskele, Mağusa, Girne, Lefkoşa, Güzelyurt.

Serdar Denktaş; Güzelyurt, Lefkoşa, Girne, Mağusa, İskele.

Erhan Arıklı; İskele, Mağusa, Lefkoşa, Girne, Güzelyurt’tan destek yok.   

Kaynak:KIBRIS GAZETESİ

Editör: TE Bilisim