Kıbrıs Genç TV ‘de Muazzez Gazihan Katipoğlu’nun sunduğu “Gündem Özel” programına katılan yazar Aygün Aydıngün, "Unutmak Mümkün mü?" ile "Özlem ve Sevda” adlı kitapları hakkında bilgi verdi.

"Unutmak Mümkün mü?" adlı kitapta, Kıbrıs’ta 1940 -1974 yıllarında yaşanan olaylar ve Kıbrıs halkının dününü ve bugününden bahsediyor.

Önceleri kendi hayatını kaleme alma düşüncesiyle kitap çalışmasına başlayan Aygün Aydıngün, o dönemlerdeki acıları sadece kendisinin değil, birçok insanın yaşadığını düşünerekten araştırmaya koyuldu.

Kitap’da hem kendi yaşadıklarına hem de savaş yıllarına şahit olan o olayları bizzat içinde yaşayan  14 kişiyle röportaj yaparak o günleri kaleme aldı. Aydıngün, kendi yaşadığı köy olan Yayla köyü, Poli, Baf, Erenköy, Limasol, Larnaka, Mağusa ve Lefkoşa bölgelerinde yaşayan bu kişilerin anılarını dinleyerek kaleme aldı.

 32 bölümden oluşan kitap, anlatılan anılar resimlerle de desteklendi. Programda gözyaşlarına hakim olamayan Aydıngün “geçmişte çok acılar çekildik, bu yaşananlar Kıbrıs halkı için büyük bir işkence ve ıstıraptı,bir daha yaşanmasın” dedi. Aydıngün, programda “geçmişini bilmeyen toplumların geleceğine yön veremeyeceği” sözüne  de vurgu yaptı.

Okullarda Kıbrıs tarihiyle ilgili konuların eksik olduğunu özellikle okullarda okutulan kitapların ve ailelerin verdiği eğitimin çok yetersiz olduğundan bahseden yazar bu kitabın mutlaka okullarda okutulmasını talep etti.

Bu kitabın amacından bahseden Aydıngün, genç nesillere geleceklerini kurarken geçmişte bu toplumun ne zorluklardan geçtiğini iyi öğrenmelerini sağlamak amacıyla yazıldığını söyledi.

Aydıngün, adada yaşanan acı olayların tekrarlanmaması için olayların en doğru şekilde anlatılması gerektiğini belirterek kitabın herkesin özelliklede gençlerin okumasını tavsiye etti.

Aygün Aydıngün’ün yayınladığı ‘Özlem ve Sevgi’ isimli şiir kitabındanda bahsetti. Kendi hayat hikayesini özetlerken, Kıbrıs halkının da tarihini belgeliyor.

Aydıngün, kitabının birinci bölümünde güncel, sevgi dolu şiirlere yer verdi. Bu şiirlerini emekli olduktan sonra kaleme aldığından bahsetti. kitabının ikinci bölümünde de 1964-66 yılları, 1974 Mutlu Barış Harekatı ve milli şiirlerini okuyucuyla buluşturdu. Üçüncü bölümünde ise gençlik yıllarında kaleme aldığı şiirler yer alıyor.

Editör: TE Bilisim