Güneyde Pedieos deresini kurtarma programı, atık su arıtma tesislerinin KKTC'deki Güzelyurt  ve Mağusa’ya uzantısı ve yeşil atıklar için komposto altyapıları tesisleri kurulması 2019 yılı başlarında başlatılması beklenen çalışmalardan bazıları.
 
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Pedieos deresi boyunca tampon bölgenin her iki tarafına da yayılacak olan park, son zamanlarda tamamlanan detaylı bir fizibilite çalışmasının konusu olduğunu belirtildi.
Bunun, yerel altyapıların finansmanı yeni anlaşması için Birleşmiş Milletler Kalkına Programıyla (UNDP) imzalandığı ve dört yıllık bir dönem için 17,7 milyon avro değerinde çalışmalar ön gördüğü ve “Kıbrıs Türk toplumuna Yardım programı adı altında, AB tarafından finanse edilen altyapı yatırımları için şeffaf bir mekanizma olarak planlanmış” olduğu duyuruldu.
 
Avrupa Komisyonu, finans aracının amacının, yerel altyapı yatırımlarının tanımlanması, incelenmesi, geliştirilmesi ve uygulanması için yardım sunulması olduğuna dikkat çekildi.
 
Pedieos deresi için fizibilite çalışması konusunda; bu, 5 km dere boyunca çizgi parkı, taşkınlara karşı önlemler, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, eğlence alanları ve çevre eğitimi tesisleri oluşturulmasını ön görüyor.
 
Hedef, tampon bölgenin kuzey ve güney bölümüne yayılacak olan bu iki toplumlu çalışmanın eğlence faaliyetleri aracılığıyla yakınlaştırmaktır.
 
Fizibilite çalışması, 5 Aralık 2018 tarihinde, Yapısal Reformları Destek Hizmetleri Müdürü Maarten Verwey, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Lefkoşa Belediye Başkanı Konstantinos Yiorkadjis, KKTC'deki  Lefkoşa “belediye başkanı” Mehmet Harmancı’nın da hazır bulunduğu üst düzey görüşme sırasında sunuldu

Editör: TE Bilisim