Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in  Fileleftheros’a verdiği özel röportaj, bazı siyasi partiler  tarafından beşli konferans prosedürün başarısız, Anastasiadis’in bu prosedüre katılmasının da hata olduğunun itirafı olarak yorumlandı. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos Anastasiadis’e destek açıklaması yaptı.

Fileleftheros’a göre EDEK, Anastasiadis’in röportajda “Türkiye’nin Kıbrıs için adil ve demokratik çözümle ilgilenmediğini açıkladığı” görüşünü ortaya koydu. “Başkan, kabul edilen ancak normal bir devlet mantığına uymayan maddeler saptadığına göre, Kıbrıs’ın AB’nin normal bir üyesi olabilmesi için Avrupa Müktesebatını oluşturan bütün unsurlarının uygulanmasını talep etmelidir” denilen yazılı açıklamada, şunlar da kaydedildi:

“Başkan’ın, Crans Montana’da olanlara dair, çözüme yaklaşmıştık argümanını yıkan tespiti önemlidir. Ancak aynı zamanda  herhangi yeni bir prosedür Crans Montana’da kaldığımız yerden başlayamaz. Bu nedenle Başkan müdahaleleri ile gerek prosedürü gerek müzakere zeminini daha olumlu  bir yöne (uluslar arası konferans çağrılması ve öncelikli olarak sorunun uluslararası yönlerinin görüşülmesi) taşımalıdır”.

Ekologlar, Anastasiadis’in röportajda, kendisini eleştirenlere cevap verirken, İsviçre’deki  beşli konferansın (2017) ne kadar büyük bir hata olduğunu açıkladığı görüşünü ortaya koydu. Parti tarafından yapılan açıklamada “Başkan, iç yönetim konularında halen ne kadar çok anlaşmazlık olduğunu da açıklayarak beşli konferans prosedürünü kabul etmemesi konusunda kendisini uyaran hepimizi haklı çıkardı” ifadelerine yer verdi.

II. Hrisostomos dünkü Pazar ayininden sonra yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in “milli dava” olarak tanımladığı Kıbrıs sorununu çözmek arzusunda olduğunu ancak bunun kendisine bağlı olmadığını savundu ve “Ankara milli davayı çözmeye henüz hazır değil” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin hedefinin “Kıbrıs’ın tamamını almak olduğunu” iddia eden II. Hrisostomos, şunları da savundu:

“Türkiye federal bir çözüm yapmak istediğini söylüyor. Doğruyu söylemek gerekirse, federasyon diyor ama konfederasyon kast ediyor. Türkiye’nin hedefi Kıbrıs’ın tamamını almaktır, halkımız bunu aklından çıkarmamalıdır. Türklerin sayısı bizden fazla olduğunda, referandum talep edecek ve bizi halk istiyor diyecek. Türkler derslerini çok iyi biliyorlar, çünkü  İskenderun gibi, Antakya gibi kendilerinin olmayan ancak bugün maalesef kendilerinin olan çok fazla toprak aldılar.

BM ve Başkan Anastasiadis’in bu yönde çalışıyor olmasına rağmen milli davamızın yeni yılda çözüleceğine inanmıyorum. Yapılması gereken, bunca olumsuzluk içerisinde olumlu bir şey olması ve ekonomik açıdan iyiye gitmemiz için Kıbrıs halkının doğru, planlı çalışmasıdır.” 

Editör: TE Bilisim