KIBRIS SORUNU TARTIŞILDI

 

Meclis Genel Kurulu’nda , 33 milyon 487 bin 300 TL olarak oy çokluğu ile geçen Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken ağırlıklı olarak kıbrıs sorunu konuşuldu

 

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu

hükümetin dış politikada ortak bir vizyonu olmadığını, bu sebeple müzakereler konusunda yetkili olan Cumhurbaşkanı’nın öneminin arttığını kaydetti.

 

Cumhurbaşkanlığı bütçesinde bazı kalemlerin arttığını ifade eden Hasipoğlu, bu konularda şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından bir izahat beklediklerini söyledi.

Oğuzhan Hasiopoğlu, Kapalı Maraş konusunda hükümet programında herhangi bir şey göremediğini belirterek, bu yönde herhangi bir adım atılmamasını da eleştirdi.

 

Kıbrıs konusunda yarım asrı aşan sürenin halkta ciddi endişe yarattığına işaret edenYDP milletvekili  Arıklı, bu müzakerelerin daha ne kadar devam edeceğini sorarak, Kıbrıs Türk halkının önüne başka bir alternatif koyulmak zorunda olduğunu kaydetti.  

 

Arıklı, “Tek çözüm yolu federasyondur derseniz ve Rumların keyfini beklerseniz, halk endişe eder” diyerek, bir alternatif ortaya konularak, halka bir umut verilmesi gerektiğini söyledi.

UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Dursun Oğuz da, Tarihte ilk defa bir hükümetin Kıbrıs konusunda bir görüşü olmayacağına dikkat çeken Oğuz, “Siyasi parti olarak bir görüşümüz var ama bu koltuğa oturduk diye bu görüşten vazgeçtik diyorsunuz. Bize bu konuda eleştiri şansını siz verdiniz” dedi.

Çözüm modeli konusunda farklı görüşler olsa da ülkedeki siyasi partilerin tümünün çözüm konusunda hem fikir olduğunu, bunu her zaman memnuniyetle karşıladığını belirten Akansoy, “Var olan durum sürdürülebilir değil, bu hepimizin tespiti” dedi.

“Müzakerelerden kaçma lüksümüz yok. Bu Kıbrıslı Türklerin hak ve menfaatleri için önemli” ifadelerine yer veren Akansoy,  BM şemsiyesi altında sürdürülecek müzakerelerin önemine dikkat çekti.

 

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP milletvekili Fikri Toros da

, “2018’deyiz, adanın güneydeki bazı kesimler Kıbrıs sorununun 1974’te meydana gelen bir işgal sorunu olduğunu söylüyor. Kuzeydeki bazı çevreler de sorunun 1974’te çözüldüğünü belirtiyor. Yapıcılıktan uzak bu yaklaşımlar inkara hizmet eden söylemler. Bunları değil, gerçek gerekçeleri dikkate almak bize yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Toros, sürecin sonuca ve çözüme kavuşturulması için iki liderin görüşmeleri sürdürmesi gerektiğini söyledi.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli ise Rum tarafının AB müraccatının yıllarca değerlendirmeye alınmadığın anımsatarak daha sonra nasıl kabul edildiğini anlattı ve itiraz edilmeme sebebini dile getirdi.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş da geriye giderek  çok yakın tarihten  alıntı  yaptı.ve Verhaugen’in sözlerini anımsattı

Ekonomi Bakanı özdil nami de eleştirilere karşın bir çok ülke ile teması anlattı

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi

Editör: TE Bilisim