Başbakan Tufan Erhürman, dövizdeki yükselmeye karşı hükümetin bir yol haritası bulunduğunu, sektörlerle de görüşülerek çok kısa sürede gereken açıklamaların yapılacağını ve tedbirlerin alınacağını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dövizdeki yükseliş de konuşuldu.

UBP Milletvekili Sunat Atun,

petrol fiyatlarındaki ve dövizdeki artışa değinerek, yatırım ortamının bozulması, bütçe açığının artması ve enflasyonun ciddi bir tehlike olarak ortada durduğunu söyledi.

Hükümet oldukları dönemde aldıkları tedbirleri dile getiren Atun, kısa ve orta vadede atılacak adımlar bulunduğunu, hükümetin sürece hakim olduğunu göstermesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, petrol fiyatının arttığı ve dövizin zirve yaptığı yönündeki saptamaların doğru olduğunu söyleyerek, riskler gerçekleşmesin diye adımlar atıldığını söyledi.

Nami, Fiyat İstikrar Fonu’na yönelik eleştirileri yanıtlayarak, bu konuda bazı çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Devletin döviz kurlarını sabitleme imkanı olmadığını ancak piyasayı rahatlatmaya yönelik önlemlerin alınacağını söyleyen Nami, gerekli incelemelerin yapılacağı ve önlemlerin alınacağını kaydetti.

Kalkınma Bankası’nın tüm uygulamalarının mercek altına alındığını, bankanın verdiği kredilerin yüzde 50’sini geri alamaz durumda olduğunu söyleyen Nami, KOBİ-GEM’in etki alanlarını geliştirmenin de gündemde olduğunu belirtti.

 “DÖVİZ İÇİN BİR YOL HARİTASI VAR”

Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin dövizdeki dalgalanmalar konusunda hiçbir şey yapılamayacağına yönelik bir görüşü bulunmadığını, bir yol haritası bulunduğunu, sektörlerle görüşülerek çok kısa sürede gereken açıklamaların yapılacağını, tedbirlerin alınacağını kaydetti.

İcra konusunda da yeni önlemler alınması gerektiğini, işleyen bir icra sistemine ihtiyaç olduğunu söyleyen Erhürman, sonbaharda buna yönelik yasanın geçirilmesinin planlandığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim