Meclis Genel Kurulu’nda 289 milyon 457 bin 400 TL’lik İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülüyor.
Konuyla ilgili ilk sözü alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın doğumdan ölüme kadar tüm işlerin ele alındığı bir kurum olarak en gözde ve önemli bakanlık olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, kendisinin bakanlığı döneminden bugüne atılan adımlara değinerek, son dönemde gerçekleştirilen Elektronikleşme sürecinin çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle ilişkisine de değinen Çavuşoğlu, bu çerçevede yaşanan sorunlara örnekler verdi.
Yerel yönetimlerin verimliğinin arttırılması için yapılabileceklere örnekler veren Çavuşoğlu, belediye sayısının azaltılması ve denetimlerin sıklaştırılmasıyla hizmetlerin daha sağlıklı verilebileceğini kaydetti.
Çavuşoğlu, belediyelerin görevinin istihdam yapmak olmadığını, ancak 50 metre asfalt dökecek geliri olmayan belediyelerin varlığını sürdürmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.
Reformları bir an önce hayata geçirerek çağdaş hizmetler ulaşmasının aciliyetine işaret eden Çavuşoğlu, belediyelerin gelirleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Çavuşoğlu, belediyelerin TC’den gelen suyun satışıyla ilgili yaşadığı sorunlara da işaret ederek, belediyelerin bu suyun satışında yeni aboneler kazandığını ve kar ettiğini söyledi.
Tüm bunlara rağmen halen maaş ödemekte zorlanan belediyelerin yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, belediyelerin denetlenmesinde de farklı sorunlar yaşandığına işaret etti.
Vatandaşlıklar konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, kendilerinin yaptığı çalışmaların “nasıl populizm kurbanı olduğunu” anlattı.
Vatandaşlık yasası ve uygulamalarıyla ilgili de eleştirilerde bulunan Çavuşoğlu, “dünyadaki örnekleri gibi bir vatandaşlık yasasının olmazsa olmazlar arasında bulunduğunu” vurguladı.
Çavuşoğlu, vatandaşlıklar nedeniyle bakanlığı döneminde çok sayıda dost ve düşman edindiğini dile getirerek, Muhaceret yasası ve uygulamalarıyla ilgili bilgi vererek kaçak yaşamın da olabildiğince azaltılması gerektiğini söyledi.
Sürekli tekrarlanan afların kaçak yaşamı teşvik ettiğini savunan Çavuşoğlu, affın bir kez yapılması ve sonrasında da sistemin dışında kalanların ülkeden çıkarılması gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu, KKTC’deki pasaport defterlerinin dünya kalitesinde olduğunu ve 8 ülkeye seyahat olanağı sağladığını söyleyerek, “bu pasaportun tanınması için çaba harcanması gerek” dedi.
e-pasaport ve e-kimlik uygulamasıyla elektronikleşme yoluna gidildiğini ifade eden Çavuşoğlu, “e” çalışmalar kapsamında geçmişte yapılanları anlattı.
Çavuşoğlu, kendi bakanlığı döneminde TOKİ benzeri bir sistem için çalışma yaptıklarını ancak kendilerinin de sonradan gelen yetkililerin de bunu başaramadığını belirterek, bu konuda kamu özel ortaklığında yaşam merkezleri oluşturulabileceğini söyledi.
Önceki yıllarda meydana gelen sel olaylarının ardından yapılan çalışmaları anlatarak, kaymakam ve ilçe emniyet kurullarına çok iş düştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, kısa süre önce meydana gelen sel felaketiyle ilgili de illaki birilerinin ihmali olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’na bağlı birimlerle ilgili de yaşanan sorunlara örnekler vererek, imar planlarının çok zahmetli ve uzun dönemli çalışmalar gerektiğini ancak bunca yılda yapılamamasına anlam veremediğini söyledi.
“Ortak akıl tercih edilmeden hazırlandığını” iddia ettiği emirnameyle ilgili eleştirilerde bulunan Çavuşoğlu, hükümet yetkililerinin araya girmesiyle eylemlerin engellendiğini ancak kimsenin konuyla ilgili açıklama yapmadığını belirtti.
Hiçbir emirnamenin maksadının, gelişmeyi veya vatandaşın gelirini önlemek olamayacağını ifade eden Çavuşoğlu, arazilerin bu kadar değerli ve az olduğu bir coğrafyada tarım alanlarının korunması gerektiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın burada yapılan konuşmalardan yararlanarak daha verimli ve güçlü hizmetler vermesini temenni ederek, önemli olarak giderken bırakılan eserler olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim