Küçük Kaymaklı Şehitleri, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla düzenlenen törenle anıldı.

Küçük Kaymaklı Şehitler Anıtı’nda bu sabah yapılan törende, saygı duruşu ve saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulduğu törende, günle ilgili konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törene, ana muhalefet Partisi UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi Albay Ergün Fidan, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1. Piyade Alay Komutan Vekili Piyade Yarbay Hüseyin Kaygısız, Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin, milletvekilleri, LTB Asbaşkanı Akın Aktunç, siyasi partilerden, muharip derneklerden, Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü’nden yetkili ve temsilciler ile Küçük Kaymaklılılar katıldı.

BENAN: “KÜÇÜK KAYMAKLI KÖYÜ KANLI NOELDE 64 ŞEHİT VERDİ”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan  konuşmasında, “Bugün, Kıbrıs Türkü’nün kahramanca mücadele verdiği, şehitlerimize üzüldüğümüz ancak kahramanlıklarıyla gurur duyduğumuz gündür” dedi.

Benan, bir avuç mücahidin direnişine karşı Küçükkaymaklı’da sergilenen vahşetin tarih boyunca nefretle anılacağını söyledi.

Küçük Kaymaklı’da yaşananlara işaret eden, Muzaffer Selim’in Küçük Kaymaklı’nın ilk şehidi olduğunu söyleyen Gürsel Benan, “Küçük Kaymaklı köyü kanlı Noel’de toplam 64 şehit verdi” dedi.

Küçük Kaymaklı halkının yıllarca evinden uzakta kaldığını, çadırda ya da bir dost evinde yaşamaya mecbur bırakıldığını ifade eden Gürsel Benan, “Mücadele acıyı hissetmek ama her şeye inat yaşamaya devam etmektir. Kıbrıs Türkü için mücadele özlem, umut ve bir devletin var oluşuydu. Egemenliğimizin, özgürlüğümüzün ifadesi olan devletimiz bizlere şehitlerimizin emanetidir. Bu emaneti yarınlara taşımak boynumuzun borcudur” şeklinde konuştu.

“DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Türk ordusunun 20 Temmuz 1974’ta Ada’ya barış getirdiğini de söyleyen Benan, “Türk ordusu barışın bu Ada’daki en güçlü garantisidir. Kıbrıs’ta yeterince acı yaşandı. Savaşın acısını en çok savaşanlar ve geride bıraktıkları bilir. Bir daha bu topraklarda yeni acılar yaşanmamalıdır” dedi.

Kıbrıslı Türklerin, eşitlik, özgürlük ve Türk ordusunun güvencesinin olduğu bir düzende yaşamak istediğini belirten Benan, “Bunun için hep birlikte çalışmalı, çatlak sesler çıkarmamalı, egemenliğimizin özgürlüğü olan devletimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan’ın konuşmasının ardından Şehit Hüseyin Ruso, Şehit Doğan Ahmet İlkokulu ile Türk Maarif Koleji’nden öğrenciler şiir okudu .

Editör: TE Bilisim