Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, eğitim sisteminde köklü bir değişime ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın eğitim sistemi, müfredat, kitaplar ve özel eğitim konularında yaptığı anket ve atölye çalışmalarının sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.  Sendika Başkanı Selma Eylem gerçekleştirilen çalışmalar sonucu eğitim sisteminde köklü bir değişime ihtiyaç olduğunun ortada olduğunu vurguladı.

“HER OKULA EN AZ BİR ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ”

Kesin olmamakla birlikte çalışmaya göre her okulda ortalama 9 öğrencinin özel eğitime ihtiyacı olduğunu belirten Eylem, buradan yola çıkarak her okulda en az 1 özel eğitim öğretmenine ihtiyaç olduğunu anlattı. Eylem bunun için gerekli yasaların geçmesine ihtiyaç olduğunu anlattı.    

“BİLİMSEL, DEMOKRATİK VE LAİK MÜFREDAT”

Selma Eylem’in konuşmasının ardından KTOEÖS Eğitim Sekreteri Hasan Soyer çalışma sonuçları hakkında bilgi verdi. Soyer, eğitim sistemi anketine katılanların müfredatta hem pratik, hem de sosyokültürel anlamda sorunlar olduğunu belirttiğini anlattı.

Türkiye’de değişen müfredattan dolayı her sene kitapların değiştiği ve geç ulaştığı yönünde pratik sorunlar da yaşandığına dikkat çeken Soyer bazı kitaplarda da içerikle ilgili çeşitli sorunlar olduğunu söyledi.

“KİTAPTA ‘ATEŞ, SU, TOPRAK, TAHTA’ YAZIYOR”

 

“TALİM TERBİYE KURULU ÖZERK OLMALI”

Soyer, hiç Türkçe bilmeyen öğrencilerle ilgili sıkıntılar yaşandığının tespit edildiğini de dile getirdi. Toplumun farklı kesimlerinin yer aldığı 2014 şura kararlarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Soyer, müfredatlar ile ders saatleri arasındaki uyumsuzluğun da giderilmesi gerektiğini anlattı. “Kalabalık sınıf nüfusu öğrenci merkezli eğitim için uygun değildir” diyen Soyer, Talim Terbiye Kurulu’nun da özerk bir yapıya kavuşturulup, siyasetten arındırılması gerektiğini vurguladı. Soyer ayrıca, özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin de ihtiyaç duyduğu eğitimi alabilecekleri bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Ortaöğretim kurumlarında da özel eğitim kadrolarının açılması gerekmektedir” dedi.

   

Editör: TE Bilisim