İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından tapu işlemleri ile ilgili açıklama yaptı ve tapu işlemleri için artık malın bulunduğu ilçeye gitme zorunluluğunun kalmadığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında şunları kaydetti: “İçişleri Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Dairesi’nde, eskiden sadece malın bulunduğu ilçeden yapılabilen bir çok işlemin, tüm ilçelerden yapılması uygulaması hayata geçirildi. Vatandaşa getirilen en büyük kolaylıklardan birisi, tapu devir işlemleri ile ilgili. Eskiden, belli bir ilçedeki taşınmaz malın devir işlemleri sadece o ilçedeki tapu dairesi şubesinden yapılabilmekteyken, artık tüm ilçelerden yapılabilmektedir.

Yani, Gazimağusa’daki bir taşınmaz malın devir işlemleri, örneğin Güzelyurt şubesinden; benzer şekilde Girne’deki bir malın devri de örneğin Lefkoşa’dan yapılabilir hale gelmiştir. Herhangi bir ilçeden yapılabilen devir işlemleri; satış, bağış ve takas olmak üzere her türlü devirleri kapsamaktadır.” Açıklamaya göre Tapu ve Kadastro Dairesi vatandaşa başka kolaylıklar da getirdi.

Buna göre bankadan kredi alınırken tapu üzerinden yapılan ipotekler, bunların yenilenmesi veya kaldırılması işlemleri için malın bulunduğu ilçeye gitmeye gerek yok. Tapu haritası, taşınmaz mal araştırma belgesi de artık tüm ilçelerdeki Tapu ve Kadastro Dairesi şubelerinden temin edilebilecek. Açıklamada ayrıca, uygulamayla hem yol masrafından, hem de zamandan tasarruf edilmesinin sağlanacağı belirtilerek, sadece ara emri kaydı ve memorandum kaydı gibi yargı kararlarına ilişkin işlemlerde, malın bulunduğu ilçeye gitme gerekeceği kaydedildi. İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Dairesi şubelerinde yapılmaya başlanan işlerin tam listesini de paylaşarak, Lefke ilçesinde de Tapu ve Kadastro Dairesi şubesi kurulması için çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Editör: TE Bilisim