Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi(KISBÜ) Türkçe Kulübü ve Kıbrıs Uluslararası Öğrenci Derneği(CİSA) işbirliğiyle düzenlenen “Doğumunun 90’ıncı Yıl dönümünde x’un Dünyası” adlı konferans Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 
KISBÜ’den yapılan açıklamaya göre, yazar, edebiyatçı, siyasetçi ve gazeteci , Türklerin yetiştirdiği bilge şahsiyetlerden biri olan Cengiz Aytmatov'un aziz mirasına ithafen, doğumunun 90. yılı münasebetiyle gerçekleşen konferansta İslam Kılıçbek ve Begimay Mamurova sunumlarını gerçekleştirdiler. 
Dernek öğrencilerinden Begimay Mamurova, Aytmatov'un hayatı ve sözleri üzerine gerçekleştirdiği sunumda, merhum yazar hakkında genel bilgilendirmelerde bulundu.
Dernek Kırgızistan Ülke Temsilcisi İslam Kılıçbek ise Aytmatov'un eserlerinin temelini oluşturan "Özgürlük, Sevgi, Emek, Kardeşlik, Vatanseverlik, Çevrecilik, Barış, Huzur ve Mutluluk" yelpazesinde Aytmatov'un mirası ve düşünce dünyası üzerine bilgiler verdi. 
Konferans’ta Cengiz Aytmatov’un siyasi yaşamı nasıldır? Yazdığı eserler nelerdir? Hayata ve insanlara bakış açısı nasıldır? Bu ve buna benzer birçok konu ele alındı. 
Sunumların ardından KISBÜ Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Habib Derzinevesi tarafından katılımlarından ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. 
Program sonunda KISBÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, KISBÜ Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeki Akçam, Bilge şahsiyet Cengiz Aytmatov’un anılmasına vesile olan CİSA ve Türkçe Kulübü’ne teşekkür ederek, Türkçe Kulübü etkinliklerinin aralıksız bir şekilde devam edeceği vurgusunu yaparak, KKTC’nin de Kırgızistan’da temsilcilik düzeyinde resmî olarak tanındığını ve bu nedenle temennilerinin Kırgızistan ile olan ilişkilerin daha da artması olduğunu belirtti. 
KKTC’nin Kırgızistan resmî temsilcisi Atınç Keskin’in ve her iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısında temsilciliğin desteklenmesi gerektiği belirtildi.

Editör: TE Bilisim