Lefkoşa Türk Belediyesi Ulusal Birlik Partisi Başkan Adayı Mehmet Aktunç, Kıbrıs Genç TV ekranlarında Meltem Sonay’ın hazırlayıp sunduğu Gençte Sabah programına konuk oldu. Aktunç, programda Lefkoşa’nın geleceğine ilişkin hedeflerini, projelerini ve belediyecilik anlayışını kamuoyuyla paylaştı.

Lefkoşa’nın artık değişime ihtiyaç duyduğunu ve kentte bu yönde güçlü bir beklenti olduğunu belirten Aktunç, başkentin geleceği planlanmış bir şehir anlayışıyla yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Lefkoşa’nın Avrupa tarafından tanınan tek Kıbrıs Türk belediyesi olduğuna dikkat çeken Aktunç, kentin çağdaş belediyecilik standartlarına ulaşması gerektiğini ifade etti. Ekipleriyle mahalle mahalle, ev ev dolaşarak vatandaşlarla buluştuklarını ve projelerini anlattıklarını kaydetti.

Mimar ve belediyeciliğin teknik alanlar olduğunu belirten Aktunç, her ikisinin temelinde insana ve kente hizmet anlayışının bulunduğunu vurguladı. Çocukluğunun geçtiği Lefkoşa’ya yeniden çağdaş kimliğini kazandırmayı hedeflediğini söyleyen Aktunç, bu süreçte mimar kimliğini ve ekibinin deneyimini ön plana çıkaracağını belirtti.

“BELEDİYENİN AYNASI SOSYAL MEDYA DEĞİL, SOKAKLARIDIR”

“Belediyenin aynası sosyal medya değil, sokaklarıdır” diyen Aktunç, belediye yönetiminde alanında uzman isimlere yer vereceklerini söyledi.

Lefkoşa’nın bugün iyi planlanmadığını savunan Aktunç, 6 Aralık seçimlerinin ardından göreve gelmeleri halinde ilk 30 günde kentin sorunlarını tespit edeceklerini, ilk 100 günde ise çözüm takvimini ortaya koyacaklarını açıkladı.

Dört yıl boyunca sahada olacaklarını belirten Aktunç, kaldırımlardan yollara, güvenlikten sokakların durumuna kadar kentin bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade ederek, “Lefkoşa, başkent gibi yönetilmelidir” dedi.

“BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ”

Belediye yönetiminde halkın karar alma süreçlerine katılımına önem vereceklerini belirten Aktunç, “Ben yaptım, oldu” anlayışıyla hareket etmeyeceklerini söyledi.

Esnafı ve vatandaşları dinleyeceklerini kaydeden Aktunç, “Birlikte karar vereceğiz. Katılımcı bir belediye yaratacağız” ifadelerini kullandı.

“NÜFUS BÜYÜDÜ, KENT AYNI ÖLÇÜDE PLANLANMADI”

Lefkoşa’nın son yıllarda nüfus açısından önemli ölçüde büyüdüğünü söyleyen Aktunç, 2022 seçimlerinde yaklaşık 41 bin olan nüfusun bugün 50 binin üzerine çıktığını belirtti.

Artan nüfusa karşılık verecek kent yapısının oluşturulamadığını savunan Aktunç, nüfus artışıyla birlikte gerekli planlamaların yapılmadığını ve bunun etkilerinin kent sokaklarında görüldüğünü söyledi.

“YARIM KALAN PROJELERİN TAMAMLAYICISI OLACAĞIZ”

Mevcut belediye yönetiminin hayata geçirdiği projelere ilişkin de konuşan Aktunç, yapılan çalışmalar için mevcut belediye başkanına teşekkür edeceklerini belirtti.

"Tüm cihazlar ICAO toleransları içerisinde hizmet veriyor"
"Tüm cihazlar ICAO toleransları içerisinde hizmet veriyor"
İçeriği Görüntüle

Göreve gelmeleri halinde yarım kalan projeleri bir kenara bırakmayacaklarını ifade eden Aktunç, bu projelerin takipçisi ve tamamlayıcısı olacaklarını söyledi.

LEFKOŞA İÇİN “FON GELİŞTİRME BİRİMİ”

Belediyeye yeni kaynaklar kazandırmak amacıyla Fon Geliştirme Birimi kuracaklarını açıklayan Aktunç, Lefkoşa için ulaşılabilecek tüm finansman kaynaklarının değerlendirileceğini söyledi.

Belediyenin yaklaşık 4,95 milyar TL bütçesi bulunduğunu belirten Aktunç, KEİ ve Avrupa Birliği kaynakları başta olmak üzere farklı finansman olanaklarının da takip edileceğini kaydetti.

“İLİŞKİLERİ DAHA DA İLERİYE TAŞIYACAĞIM”

Avrupa Birliği ve Güney Kıbrıs’taki belediye başkanıyla yürütülen ilişkilere de değinen Aktunç, mevcut temasları koruyarak bu ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediğini söyledi.

Aktunç, “Hem Avrupa Birliği hem de Güney Kıbrıs’taki Belediye Başkanı ile ilişkileri bugünkü durumun altına düşürmeden daha da ileriye taşıyacağım” dedi.

SU KAYIPLARINI SIFIRLAMA HEDEFİ

Lefkoşa’daki su kayıplarına da dikkat çeken Aktunç, temiz su şebekesindeki kayıp-kaçak oranının yüzde 40 seviyesinde olduğunu belirtti.

Dört yıllık süreçte su kaçaklarının önlenmesi ve kanalizasyon sorunlarının giderilmesi için sistemli şekilde çalışacaklarını söyleyen Aktunç, hedeflerinin su kayıplarını sıfırlamak olduğunu ifade etti.

LEFKOŞA’YA 3 MEYDAN VE 2 ÇOK KATLI OTOPARK

Yeşil alan ve parklar konusunda günü kurtaran çözümler üretmeyeceklerini belirten Aktunç, Lefkoşa için üç ayrı meydan projesi hazırladıklarını açıkladı.

Trafik ve otopark sorununa da değinen Aktunç, mevcut otoparkların iyileştirileceğini, yeni otopark alanlarının açılacağını ve iki çok katlı otopark yapılacağını söyledi.

Trafik sorununun yalnızca otoparklarla çözülemeyeceğini belirten Aktunç, toplu taşımacılığın da devreye konulacağını kaydetti.

“17 BELEDİYENİN ÖRNEK ALDIĞI BAŞKENT BELEDİYESİ”

Aktunç, göreve gelmeleri halinde dört yıl içerisinde Lefkoşa Türk Belediyesi’ni ülkedeki diğer 17 belediyenin örnek aldığı bir başkent belediyesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Daha yeşil ve erişilebilir bir Lefkoşa hedeflediklerini belirten Aktunç, engelli bireylerin ve bebek arabası kullanan annelerin rahatlıkla hareket edebileceği, çocukların ve yaşlıların daha rahat yaşayabileceği bir kent oluşturmak istediklerini ifade etti.

Belediye hizmetlerinin dijital ortamda sunulacağı bir platformu da hayata geçireceklerini açıklayan Aktunç, hizmetlerin vatandaşlara daha hızlı ve kolay ulaştırılacağını belirtti.

“EN FAZLA ÜÇ DÖNEM GÖREV YAPACAĞIM”

Belediye başkanlığı görevini uzun yıllar sürdürme düşüncesinde olmadığını belirten Aktunç, seçilmesi halinde en fazla üç dönem görev yapacağını söyledi.

Bu süre içerisinde Lefkoşa’ya kalıcı eserler ve işleyen bir belediyecilik sistemi bırakmayı hedeflediğini ifade eden Aktunç, göreve gelmesi halinde siyasi ayrım gözetmeden hizmet vereceğini vurguladı.

“Herkesin belediye başkanı olacağım, siyaset yapmayacağım” diyen Aktunç, önceliğinin Lefkoşa ve kentte yaşayan insanlar olacağını kaydetti.