Rum Lider Anastasiadis’e hidrokarbonlar konusunda ortak komite kurulması önerisini Limasol’daki evine götüren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs İyi Niyet Misyonu’nda koordinatörlük görevi yapan Sergiy Illarionov’u kabul etmedi. Anastasiadis BM yetkilisine yarın sabah randevu vererek geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan bugün kendisine elden bir mesaj götüreceği bilgisini Rum lidere önceden veren BM Temsilcisi, önerileri vermek için Anastasiadis’in evine gittiğinde yarın sabah gelmesi istendi.

Bugün kendisine Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından önemli bir mesaj iletileceği bilgisi BM tarafından önceden bildirilen Rum liderin BM Temsilcisini kabul etmemesinin herhangi bir sağlık sorunundan mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

Rum liderliğinin Doğu Akdeniz’deki tek taraflı adımlarının tırmandırdığı gerginliği ortadan kaldırmaya yönelik bir hamleyi beklemeye alması dikkatleri çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı öneriyi, Rum liderin ardından, bilgi edinilmesi için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye de gönderdi açıklanmışt9ı.

RUM BASININDA PEŞİN HÜKÜM

Rum basınında ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın hidrokarbon konusundaki yeni önerisi henüz Rum Lider’e ulaşmadan, önerinin reddedildiği haberleri yer almaya başladı.

Eski Simerini Gazetesi’nin internet sitesi Sigma Live’de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Rum Lider Anastasiadis’e iletilmek üzere öneriyi verdiği BM yetkilisi Sergiy Illarionov Kıbrıs Türk tarafının doğalgazla ilgili yeni önerisini Anastasiadis’e teslim etmek için yarın Rum Liderin evine gidecek.

Sigma’nın “üst düzey haber kaynakları”na ve gazeteci Hristos Haralambus’a dayandırdığı iddiaye göre, Kıbrıs Rum Yönetimi öneriyi reddetti.

Yarın alınıp, yarın okunacak önerilerin henüz görülmeden reddedildiğinin üst düzey güvenilir kaynaklara dayandırılması gözden kaçmadı.

Editör: TE Bilisim