Politis gazetesi, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, müzakerelerin yeniden başlaması halinde görüşülmek üzere masaya yeni bir başlık koyacağını yazdı. Gazete, Rum tarafının, “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin tamamen netleştirilmesi” konusunun da görüşülmesini istediğini bildirdi.

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, müzakerelerin yeniden başlaması halinde görüşülmek üzere masaya yeni bir başlık koyacağı bildirildi.

Politis “Kıbrıs Sorununda Yeni Başlık… Mavroyannis Kıbrıs-Türkiye İlişkileri Masada Diyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin çözümden sonra bile müdahale olanaklarını algılama şeklinden kaygı duyan Rum tarafının, “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin tamamen netleştirilmesi” konusunun da görüşülmesini istediğini yazdı.

Haberde “Rum tarafının, çözümün sürdürülebilirliğini, olası bir çözümün iç yönlerinin göğüslenmesinde beklenen zorluklardan daha çok, Türkiye ile ilişkilerin netleştirilmesine bağlı gördüğü” belirtildi.

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından şekillendirilen ve alenen ifade edilmeye de başlanan “Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinin çerçevesinin çözümün ilk gününden itibaren net olması gerektiği” tutumunun, “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın egemenlik haklarına dair net anlaşmaları” da içermekte olduğu kaydedildi.

Haberde yeni bir çözüm çabası başlaması halinde Rum tarafının müzakere masasına koyacağı yeni başlığın, “Kıbrıs’ın çözümden sonra Türkiye ile ilişkilerinin tabi olacağı çerçevenin açıkça belirlenmesi ve Ankara’nın, ülkenin egemenlik haklarını kabul edeceğini taahhüt etmesi” olacağı belirtildi. 

Editör: TE Bilisim