Rum Yönetimi İnsani Konular ve Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslılar İçin Başkanlık  Komiseri Fotis Fotiou, sadece Türk ordusunun arşivlerinden bilgi sağlanması durumunda, bazı kayıp kişiler hakkında bilgi elde edileceğini belirterek Türkiye’nin askeri arşivlerine erişim sağlanmasının önemine işaret etti.
 
Komiser,  ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Bayan Judith Gail Garber ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Büyükelçi ile “ilginç ve gayet verimli ” bir görüşme yaptığını belirterek görüşme sırasında kayıp kişiler insancıl meselesinin de ele alındığını söyledi.
 
Komiser, Büyükelçi’yi, Kayıp Kişiler Komitesi’nin bu insancıl sorunu çözememesinin nedenleri hakkında ve özellikle, son yıllarda kalıntılar bulunmaması nedeniyle kayıp kişiler sorununun “trajik durumu” konusunda bilgilendirdiği belirtti.
 
Kayıp kişiler konusunun en büyük düşmanının zaman olduğunu belirten Komiser Fotis Fotiou, 45 yıl sonra kayıp kişilerin %50’sinin hala daha kayıp kişiler listesinde bulunmaya devam ettiğini vurguladı.
 
Fotiou, kayıplar listesinde ABD vatandaşlarının da bulunduğunu ve bu olgunun ABD tarafından Türkiye’yi askeri arşivlerine erişilmesine ikna için yeterli bir gerekçe olduğunu kaydetti. Komiser Türkiye’nin toplu mezarlar ve yerleri değiştirilen gömü alanları hakkında bilgi vermesi gerektiğini vurguladı.  
 

Editör: TE Bilisim