İstanbul Kongre Merkezi'nde 34'üncüsü gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı’na Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de katıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı’nın 34. Bakanlar Oturumu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Dünyada dört kıtaya yayılmış toplam 57 Üye Ülkenin yanı sıra 5 de Gözlemcisi bulunan ve Birleşmiş Milletlerden sonra en fazla üyeye sahip uluslararası kuruluş olarak dikkat çeken İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 34. toplantısı, "Ticaretin Kolaylaştırılması: Gümrüklerde Risk Yönetimi" temasıyla gerçekleşti.

ÖZDİL NAMİ ÇAĞRI YAPTI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü ve İslam dünyasının en önemli çok taraflı ekonomik ve ticari işbirliği platformu olarak kabul edilen İSEDAK Bakanlar Oturumunda konuşma yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, İSEDAK’a üye ülkelere, KKTC ile ekonomik ilişkilerini derinleştirme çağrısında bulundu.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama ile ilgili özet bilgi aktaran Bakan Nami, Kıbrıs Türk tarafının takvimlendirilmiş ve çözüm odaklı kurgulanan,  mevcut statükoyu değiştirecek bir müzakere süreci için Birleşmiş Milletlerin irade koyması gerektiğini vurguladı. Nami, İSEDAK’a üye ülkelerin de, bu konuda destek vermelerini talep etti.

Doğalgaz konusuna da değinen Bakan Nami, enerji konusunun işbirliği ile ve ilgili tarafların meşru hak ve çıkarlarını gözetecek şekilde kurgulanması gerektiğini, bunun aksine atılacak tek yanlı adımların bölgede istenmeyen gerginliklere yol açabileceğini söyledi. Bu konuda Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafı ve ilgili diğer taraflarla yapılacak işbirliğine hazır olmaya devam ettiğini aktardı.

İSEDAK toplantısının gündem maddesi olan “Ticaretin kolaylaştırılması; risk yönetimi ve gümrüklerin İyileştirilmesi” konusunda, hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile devam eden ortak çalışmaları hakkında özet bilgi aktaran Özdil Nami, ülkemizde ithalatı kolaylaştırmak konusunda atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın davetlisi olarak katıldığı akşam yemeğinde, birçok ülkenin bakanları ile birlikte ikili temaslarda bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, bugünkü programında ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yer alan Future Lab'ı ziyaret edecek. Vodafone IoT Platformu Enerji Çözümleri konulu bir de sunumun yapılacağı ziyaretin ardından, Bakan Nami'nin bu akşam yurda dönmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim